Hirdetés

Veszélyben a Plitvicei-tavak környéke

Veszélyben a Plitvicei-tavak környéke

2018.04.30. 12:19

Az UNESCO világörökségi listájáról is lekerülhet.

Hirdetés

Ha a jövőben nem csökken a turisták száma a Plitvicei-tavak környékén, akkor a meseszép horvátországi nemzeti park fő látványossága lekerülhet az UNESCO világörökségi listájáról. A túlzsúfoltságot a belépőjegyek árának emelésével kívánják elérni.

A Plitvicei-tavakat tavaly rekordszámú, 1,7 millió turista kereste fel. Azonban lassan a kíváncsi látogatóktól már lépni sem lehet, ez pedig veszélyezteti a térség természeti értékeit.

A nemzeti park igazgatója, Tomislav Kovacevic az egyik horvát napilapnak számolt be arról, hogy a jövőben két belépőjegyet árusítanának: az egyik típust 16 óráig, míg a másikat 16 óra után lehetne megváltani.

Április elsejétől egy felnőtt belépő ára 110 kunáról, amely megközelítőleg 4600 forint, 150 kunára, 6300 forintra, míg a gyermekjegy 55 kunáról, 2300 forintról 80 kunára, 3400 forintnak megfelelő összegre emelkedett.

Júliusban és augusztusban pedig további áremelésekre kell számítani.

A Horvátországban található tórendszer Európa egyik legszebb természeti látványossága, amely egy völgyben, erdős hegyek ölelésében terül el. A hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, amelyek délről északi irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze.

Páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították, 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

.