Külföldi sajtó - Ezt írta a The Wall Street Journal Magyarországról

Külföldi sajtó Magyarországról - The Wall Street Journal

2018.05.09. 23:07

Külföldi sajtó Magyarországról - The Wall Street Journal.

Orbán Viktor kormányfő Magyarországa jelenti az Európai Unió előtt álló egyik legfőbb kihívást, az ország modellértékűvé vált az elitellenes és nativista (a bevándorlókkal szemben a belföldön születetteket előnyben részesítő) pártok számára, amelyek kiábrándultak a nyugati demokráciából, és ellenzik a bevándorlást - írta szerdán a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.

    A cikk szerzője kiemelte: Orbán Viktor nemrég kinyilvánította abbéli szándékát, hogy újabb ciklusa alatt célba fog venni bizonyos intézményeket, például különböző, menedékkérőket segítő csoportokat vagy a Közép-európai Egyetemet (CEU), amelyek szerinte veszélyt jelentenek a "magyar társadalom szövetére".
 

   A választás óta ezek az ígéretek máris éreztetik hatásukat a társadalomban, számos ellenzéki vezető, kormányellenes újság és civil szervezet fújt visszavonulót, zárt be vagy dolgozott ki terveket az ország elhagyására - mutatott rá a WSJ.
    Mint írták, az utóbbi években Magyarország csendes nyugati szövetségesből azon tagállamok egyikévé vált, amelyek "leginkább akadályozzák a munkát az Európai Unióban és a NATO-ban".
    "Európa legnagyobb elit- és bevándorlásellenes pártjai - például a francia Nemzeti Front (FN) vagy a német Alternatíva Németországnak (AfD) - vezérlő csillagként tekintenek Orbánra, hogy mit érhetnének el, ha ők is ugyanakkora hatalommal rendelkeznének" - írta a politikai-üzleti lap európai kiadása.

.