Hirdetés

Külföldi sajtó Magyarországról - Ezt írta a The Washington Post és a Der Tagesspiegel

Külföldi sajtó Magyarországról - Ezt írta a The Washington Post és a Der Tagesspiegel

Külföldi sajtó hazánkról

2018.05.28. 19:39

Ezt írta az amerikai The Washington Post és a német Der Tagesspiegel.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök kormánya, a hagyományos washingtoni külpolitikával szakítva, magas rangú találkozókkal, valamint a bírálat visszafogásával próbál lekenyerezni és érdekeinek megfelelő irányba terelgetni tekintélyelvű rezsimeket, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányát - írta véleményrovatában a The Washington Post (WP) című, centrista amerikai napilap.

Heather Conley, George W. Bush korábbi amerikai elnök európai ügyekben illetékes államtitkára, illetve Charles Gati Kelet-Európa-szakértő közös cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy Trump szakított a demokrata és republikánus amerikai kormányokra egyaránt jellemző hagyományokkal. Míg az Egyesült Államok korábban jutalmazta a külföldi kormányok együttműködő magatartását, és büntette az amerikai érdekekkel és értékekkel szembemenő politizálást, a Trump-kormány megalkuvással és békülékenységgel kívánja megváltoztatni a tekintélyelvű rezsimek viselkedését. Washington ezt az irányvonalat követi Orbán Viktor magyar miniszterelnök esetében is - teszik hozzá. 

Míg a korábbi amerikai kormányok tisztes távolságot tartottak az ilyen politikákat és viselkedést követő országoktól, Trumpék "tétlenül nézik, hogy Orbán leépíti országa demokratikus intézményeit" - vélekedtek a szerzők. Ráadásul, Magyarország orosz orientációjának jeleit látva, Washington új hozzáállása nem hozhat sokat a konyhára - vélekednek.

Emellett az egykor kitaszított Orbán nézetei mára Európa-szerte jelentős támogatottságra tettek szert - mutatnak rá a cikkírók. A magyar miniszterelnök ma "éllovasa egy idegengyűlölő, tekintélyelvű és sokszor Amerika-ellenes trendnek, amely áthatja Lengyelországot, Ausztriát és Törökországot", és "sokakat nyert meg a nemzetállamok megerősítése és a nemzetközi intézmények leépítése ügyének" - írják. "Ma ugyanolyan igaz, mint az 1930-as években volt, hogy a megalkuvás - azaz az elvek feladása az illiberalizmussal való konfrontáció elkerülése érdekében - nem kifizetődő" - hívja fel a figyelmet a The Washington Postban Heather Conley és Charles Gati.

A Der Tagesspiegel című német liberális lap hétfői számában Andreas Nick, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője azt mondta: biztosítani kell a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti működését, a tervezett "Stop Soros" törvénycsomag ügyében pedig figyelembe kell venni a Velencei Bizottság ajánlását.

A Der Tagesspiegel rámutatott, hogy az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette CSU szövetsége eddig tartózkodott Orbán Viktor magyar kormányfő és a Fidesz nyilvános bírálatától. 

Azzal kapcsolatban, hogy a német pártszövetség és a Fidesz egyaránt az Európai Parlament jobbközép pártjait összefogó Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, a Der Tagesspigelnek a CDU/CSU Bundestag-frakcióból név nélkül nyilatkozó politikusok kiemelték, hogy a Fidesz EPP-tagságának megítélése a CEU-ra és a tervezett "Stop Soros" törvénycsomagra vonatkozó elvárások teljesítésétől függ.

.