Külföldi sajtó Magyarországról - Kevesebb uniós támogatás jöhet Magyarországra

Financial Times beszámolója

2018.05.29. 21:27

Financial Times brit üzleti napilap: így változhat Magyarország uniós támogatása.

A Financial Times (FT) brit üzleti napilap beszámolt kedden egy uniós biztosoknak bemutatott tervezetről, amely jelentősen csökkentené a közép- és kelet-európai uniós tagállamok számára szánt kohéziós pénzügyi keretet a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban.

 A FT értesülése szerint az unió összességében több mint 30 milliárd eurót vonna meg főként Lengyelországtól és Magyarországtól, miközben fokozná a támogatást Görögország, Olaszország és Spanyolország esetében.
 
Mint írták, a tervezet szerint a pénzelosztás kritériumainak felülvizsgálata révén sokkal nagyobb nyomással szembesülnek majd a közép- és kelet-európai országok, amelyek az unió 2004-es keleti bővítése óta aránytalanul részesültek a programban.

A javaslat a Lengyelországnak szánt kohéziós pénzeket 23 százalékkal mérsékelné, a csökkentés Magyarország, a Csehország, Észtország és Litvánia esetében 24 százalékos lenne.

A balti államok és a visegrádi országok körülbelül 37 milliárd eurót vesztenének a következő költségvetési időszakban, amíg a gazdasági válsággal sújtott déli tagállamok - Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország és Ciprus - számára juttatott összeg 3,7 milliárd euróval nőne - írta a napilap.

.