Hirdetés

Bio- és helyi alapanyagok, jó minőségű hús - Ilyen menza is létezik
Ilyen ládákban érkezik az iskolagyümölcs a bécsi diákokhoz - © PID / Ismail GökmenIlyen ládákban érkezik az iskolagyümölcs a bécsi diákokhoz - © PID / Ismail Gökmen

Bio- és helyi alapanyagok, jó minőségű hús - Ilyen menza is létezik

A legegészségesebb menza

2018.06.04. 15:15

Ilyen a bécsi óvodák és iskolák menzája.

Hirdetés

A Greenpeace felmérése szerint Ausztriában a bécsi óvodák és iskolák menzája kínálja a legegészségesebb és legkörnyezetbarátabb ételeket a gyerekeknek. A jó konyha ismérve: bio- és helyi alapanyagok, kevesebb, de jó minőségű hús.

Nagyon örülök, hogy a tartományok közötti összehasonlításban is ilyen jól megmutatkozik Bécsnek az az évek óta tartó törekvése, hogy egészséges étel kerüljön a gyerekek elé a bécsi iskolákban és óvodákban"

– mondta az osztrák főváros oktatásért felelős városi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky annak kapcsán, hogy a Greenpeace felmérése szerint a bécsi iskolások és óvodások ebédje a legegészségesebb, és ez terheli legkevésbé a környezetet.

A világszerte ismert környezetvédelmi szervezet három fő szempont mentén hasonlította össze az osztrák tartományok közétkeztetését: a biológiai, valamint helyi termelésből származó alapanyagok aránya és az alapján, hogy milyen gyakran fordulnak elő húsételek az étlapon.

Az osztrák főváros a maximális 21 pontból 17-et ért el, amivel gyakorlatilag letarolta a mezőnyt. Felső-Ausztria ugyanis 9,5 ponttal szerezte meg a második helyet, míg Karintia és Alsó-Ausztria 8-8 ponttal végzett a harmadik helyen. A sort Tirol és Burgenland zárja 5-5 ponttal.

Bécs 2001 óta egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél nagyobb legyen a bio-ételek aránya az iskolai menzákon.

Mára az óvódások elé kerülő ételek esetében több mint

50 százalékos a bio-arány, míg a tej és tejtermékeknél még ennél is magasabb, 90 százalék.

 

Az általános iskolák menzáin kínált ebédek esetében a bio-arány 40 százalék. Ráadásul 2015 februárja óta Bécs 340 iskolájában vezették be a bio-iskolagyümölcs programot. A minősített bio-gazdálkodók hetente egyszer közvetlenül az iskolákba szállítják a friss almát, körtét, sárgarépát és narancsot a gyerekeknek. Ezen kívül az iskolai konyhákon egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy lehetőleg helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak a diákoknak.

A Greenpeace szerint az ideális egyébként az lenne, ha a menzákon felhasznált élelmiszerek legalább fele biológiai gazdálkodásból és helyi termelőktől származna, hús pedig csak kétszer kerülne az asztalra az öt napból.

 

Bécsben termesztett zöldségek
© PID / Christian Houdek

 

.