Házakat öntött el, autókat sodort el a nagy mennyiségű eső Romániában

Időjárás

2018.06.28. 18:15

Közlekedési fennakadásokat okozott Romániában a hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék.

Házakat és gazdasági épületeket öntött el, autókat sodort el és közlekedési fennakadásokat okozott a Románia központi és keleti részén szerdán és csütörtökön lehullott nagy mennyiségű csapadék.

    A katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) csütörtök délutáni összesítése szerint 14 megye 60 településén okozott károkat az áradat. A legsúlyosabb gondokat a moldvai Bákó megyéből jelentették, ahol több száz házat és udvart öntött el, és hét parkoló autót sodort el a víz.
 

A tűzoltók 21 elöntött lakóházból, csaknem négyszáz udvarból, 20 pincéből segítettek kiszivattyúzni a vizet. Ojtoz (Oituz) községben gumicsónakkal mentettek ki két embert víz alá került házukból. Egy szlanik-fürdői (Salnic Moldova) családot elővigyázatosságból lakoltattak ki az áradások útjából. A településen 326 gazdaságot öntött el a víz, 600 fogyasztó maradt gáz- és 400 fogyasztó villanyáram nélkül.

A térségben hét országúton és két megyei úton órákig szünetelt, és továbbra is akadozik a közlekedés az alámosott burkolat, az úttestet ellepő víz és hordalék miatt. A Háromszéket Bákóval összekötő, a Keleti-Kárpátokat átszelő DN11-es országúton Sósmezőnél (Harja) öt autó 22 utasának kimentéséhez volt szükség a tűzoltók beavatkozására, miután a járművek az iszap és hordalék fogságába kerültek.

 Tulcea megyében egy, a 22A jelzésű országúton közlekedő autót elsodort a domboldalról lezúduló áradat: a járműből kimenekült utasokat sokkos állapotban szállították kórházba.

A szerdán kezdődött esőzések intenzitása csütörtökön alábbhagyott, már csak elvétve haladja meg a 40 litert négyzetméterenként, de a meteorológiai szolgálat este 21 óráig még érvényben tartja a sárga (elsőfokú) figyelmeztetést a Keleti-Kárpátok, Munténia és Dobrudzsa térségére.

.