Hirdetés

Labdarúgó-vb 2018 és nemzeti ünnep - Így készülnek Párizsban a vb-döntőre

Labdarúgó-vb 2018 és nemzeti ünnep - Így készülnek Párizsban a vb-döntőre

Foci-vb 2018

2018.07.14. 16:27

A város megnyit egy szurkolói zónát a Mars-mezőn, ahol egyébként szombat este a nemzet ünnep alkalmából tűzijátékkal végződő ingyenes koncertet rendeznek.

Hirdetés

Párizsban 12 ezer rendőrt, valamint 3 ezer tűzoltót és mentőst mozgósítanak a július 14-i nemzeti ünnephez kapcsolódó pénteki és szombati események és a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét néző szurkolók biztosítására - jelentette be csütörtökön Michel Delpuech prefektus. Rajtuk kívül a terrorkészültség keretében járőröző mintegy 2 ezer katona is az utcákon lesz.

A nemzeti ünnep megszokott pénteki és szombati eseményein kívül (utcabálok, tűzijátékok) a hétvégét a labdarúgó-világbajnokság Franciaország-Horvátország vasárnap 17 órakor kezdődő döntője fogja meghatározni a terrorveszély közepette

 

- hangsúlyozta a rendőrség vezetője, aki szerint a "jelentős intézkedéssorozatra" azért van szükség, hogy "az ünnepet ne árnyékolják be tragédiák". 
 

A mérkőzés idejére a fővárosban óriáskivetítőt állítanak fel a Mars-mezőn építendő szurkolói zónában, amelyet teljesen körbekerítenek, és hat biztonsági bejárata lesz. A Mars-mező környékén egész nap dupla kordonnal megerősített ellenőrzést tartanak a két évvel ezelőtti Európa-bajnokság biztonsági intézkedéseihez hasonlóan. 

A szurkolói zónába vasárnap délután 90 ezer embert várnak, de ennél többet nem engednek be, ezért a szurkolókat arra kérik, hogy minél előbb, délután 1 órától érkezzenek meg a helyszínre. A Mars-mező és az annak végében emelkedő Eiffel-torony környékét biztonsági okokból teljesen lezárják a forgalom elől. A szurkolói zónát mintegy 4 ezer rendőr biztosítja. 

 "A francia válogatott győzelme esetén az ünneplés olyan tömegjelentekkel jár majd, mint amilyeneket már az elődöntő után is megtapasztaltunk" - hívta fel a figyelmet a prefektus.

Ha a mi csapatunk nyeri meg a világbajnokságot, meg fogjuk tiltani a gépjármű-közlekedést a fél városban

- tette hozzá.

Kedd este százezrek ünnepelték a párizsi utcákon Franciaország 1-0-s győzelmét Belgium felett, aminek eredményeként a francia válogatott húsz év alatt harmadik alkalommal jutott be a világbajnoki döntőbe.

A Champs-Élysées sugárúton, amely az ünnepi rendezvények hagyományos színhelye a francia fővárosban, éjfél után mintegy tucatnyi rendbontó összecsapott a rendőrökkel, akik könnygázzal oszlatták szét őket, mielőtt teljesen kiürítették a sugárutat.

.