Hirdetés

2001. szeptember 11-én történt a terrortámadás New Yorkban - Azóta nagy sok minden megváltozott

2001. szeptember 11-én történt a terrortámadás New Yorkban - Azóta nagy sok minden megváltozott

2019.09.11. 16:57

Fotók New Yorkból, a One World Trade Center környékéről.

Hirdetés

2001. szeptember 11-én történt a terrortámadás New Yorkban, amikor két repülőgép, az első helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, a második 17 perccel később becsapódott a WTC egyik épületébe. 

Azóta nagy sok minden változott az egykori World Trade Center helyén és környékén. Fotók New Yorkról, a One World Trade Center környékéről.

Az ikertornyok - a World Trade Center - a terrortámadás előtt (b) és a Világkereskedelmi Központ romjai (j)
Forrás: wikipedia.org - Galériához kattintson a képre!

A World Trade Center-t - Világkereskedelmi Központot - Raymond Hood álmodta meg. Jamaszaki Minoru japán-amerikai építész és segítőtársa, Emery Roth tervezte meg. Legismertebb épületei a 110 emeletes ikertornyok voltak (World Trade Center 1 és 2).

Az épületkomplexum az 1970-es években épült és egyszer már kibírt egy terrortámadást (1993. február 26.) Az Egyesült Államok legfontosabb és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja volt, ezenkívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete. 

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokban az ikertornyok megsemmisültek.

A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá (10048).
 A tornyok helyét körülkerítették és már a tragédia után közvetlenül elhatározták, hogy új, a korábbinál magasabb tornyot építenek a helyére. Később statikai és egyéb okokból úgy döntöttek, hogy lebontják a megmaradt sérült épületeket is és egy új központot építenek a helyére. 
Az új épület neve: One World Trade Center lett.
Alapkövét 2006. december 19-én rakták le, a torony pedig 2013. május 11-én készült el. A terület többi részén emlékparkot és egy új, nagyrészt föld alatti közlekedési csomópontot (vasúti-, metró- és buszpályaudvart) alakítanak ki.

A tornyok helyét Ground Zero-nak (Nulladik szint) nevezik, jelenleg egy összefüggő, kb. 7 emelet mély gödör. Az újjáépített 7-es épületet 2006-ban adták át, a World Financial Center 2001 óta is folyamatosan üzemel. Forrás: Wikipedia.org

Galéria

.