Hirdetés


Új eszközzel vették fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Bécsben
Wiener Tafel © Höhere Graphische Bundes-Lehr- und Versuchsanstalt_Lukas Haberl

Új eszközzel vették fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Bécsben

2018.10.10. 18:25

Még mindig túl sok élelmiszer landol a bécsi kukákban.

Hirdetés

Bár az osztrákok nagy része ellenzi az élelmiszerpazarlást, még mindig túl sok élelmiszer landol a kukákban. Főként a fiatalabb generáció hajlik rá, hogy kétes esetben inkább kidobja az ételt. Azonban a Wiener Tafel, a bécsi élelmiszerbank egy új eszközzel vette fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen.

A "Wiener Tafel-Sensorik Labor" elnevezésű projekt arra tanítja a 12 és 16 év közötti korosztályt, hogy szaglásuk, ízlelőbimbóik, látásuk, hallásuk és tapintásuk segítségével állapítsák meg, hogy tényleg ki kell-e már dobni azt az almát vagy joghurtot, vagy mégiscsak lehet még kezdeni velük valamit. A 10 részből álló tanfolyamon minden érzekszervüket bevethetik a fiatalok.

Ausztriában még mindig évente 760.000 tonna élelmiszer landol a szemétben, amiből 577.000 tonnát akár meg is lehetne menteni. A Wiener Tafel és a Danone aktuális felmérése alapján ugyanis az osztrák fogyasztók 52 százaléka azért dobja ki az élelmiszereket, mert nem biztos benne, hogy meg lehet-e azt még enni. További 20 százalék azért kerül a kukába, mert rosszul tárolták, 18 százaléknak pedig lejárt a szavatossága.

A felmérés azt is kimutatta, hogy különösen a fiatalabb generáció hajlik rá, hogy kétes esetben inkább kidobja az ételt, mert bizonytalan és kevesebbet tud az élelmiszerekről. A két vállalat éppen ezért indította útjára közös projektjét, a "Wiener Tafel-Sensorik Labor"-t, egy érzékenyítő workshopot, ahol a fiatalok az érzékszerveik segítségével ismerkedhetnek meg az élelmiszerekkel.

A 12 és 16 év közötti korosztályt egy tanfolyam keretein belül tanítják meg arra, hogy szaglásuk, ízlelőbimbóik, látásuk, hallásuk és tapintásuk segítségével állapítsák meg, hogy tényleg ki kell-e már dobni azt az almát vagy joghurtot, vagy mégiscsak lehet még valamit kezdeni velük. "Az egyik legegyszerűbb dolog, amit megtanítunk a tanfolyam résztvevőinek, hogy hogyan kell úgy bepakolni az élelmiszereket a hűtőbe, hogy annak különböző hőmérsékleti zónáit is figyelembe vegyük" – magyarázza a Wiener Tafel munkatársa, Monika Heis.

A workshopot kimondottan az ifjabb generációra szabták, így a korosztálynak megfelelően nemcsak közös főzéssel, hanem instagram szelfirészleggel is várják a fiatalokat. Az összesen 10 részből álló tanfolyamon lesz joghurtkóstolás és túrókészítés is, de a fiatalok egy mikroszkóp segítségével közelről nézhetik meg, hogy mennyire félelmetes is a penészgomba. Az érzékenyítő laboratórium egy jól bevált koncepció továbbgondolása, egy hasonló projekt már évek óta jól működik a kisiskolások és a náluk is fiatalabb korosztály körében.