Hirdetés

Kalifornia északi vidékein sebesen terjedő tűzvészek pusztítanak 

Kalifornia északi vidékein sebesen terjedő tűzvészek pusztítanak 

MTI

2018.11.09. 16:28

Percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává.

Hirdetés

Kalifornia északi vidékein sebesen terjedő tűzvészek pusztítanak. 

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává. Az első tüzek csütörtökön reggel lobbantak lángra, a kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra. 

Gavin Newsom kormányzóhelyettes - akit kedden választottak meg az állam kormányzójává - három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett. Megkezdték egyes települések kiürítését, a 27 ezer lelket számláló Paradise városkát - ahol öt ember súlyosan megégett - teljesen evakuálták.

"Ez a tűzvész nagyon veszélyes, tessék elhagyni a lakóhelyeket" - üzente Twitter-bejegyzésében a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal. 

A CBS televízió helyi híradója szerint az északi Butte megyében a lángok lakóházakat pusztítottak el, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás és a tűzvész a létfontosságú infrastruktúrát veszélyezteti.

Lángokban állnak nemzeti parkok és védett erdőségek. Bár a tűz egyelőre északon pusztít, várhatóan déli irányban, a Yosemite nemzeti park felé terjed tovább.

Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángokkal 500 tűzoltó vette fel a harcot.
Az északi vidékeken pusztító tűzvésztől függetlenül lángra lobbant a Los Angeleshez közeli San Fernando-völgy egy része is.

.