Százezrek köszöntötték az újévet a brit nagyvárosokban

2019.01.01. 20:57

Manchesterben késelés történt. Londonban a Temze partjára előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Edinburghban háromnapos a szilveszteri buli.

Százezrek köszöntötték az újévet a brit nagyvárosokban, az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva. Az óév utolsó óráiban Manchesterben egy késeléses támadásban hárman megsérültek, köztük egy rendőr. A rendőrség gyilkossági kísérlet gyanújával vette őrizetbe a tettest, a manchesteri újévköszöntő rendezvényeket megtartották.

Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött.
    

A Big Ben és az otthonául szolgáló Erzsébet-torony jelenleg évekig tartó felújítás alatt áll, és hétköznapokon nem hallható a toronyóra ugyancsak világszerte ismert harangjátéka, de az év végi ünnepi időszakra üzembe helyezték a szerkezetet. 
    

A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.
    

A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár ötödik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.

Sadiq Khan londoni polgármester a tűzijáték utáni közleményében hangsúlyozta: a brit főváros a rendezvénnyel azt is üzente világnak, hogy London erőssége a sokszínűség, a Londonban élő egymillió külföldi EU-állampolgár is londoninak számít, és bárhogy végződjék a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamata, London őket mindig szívesen látja.
    

Theresa May miniszterelnök újévi üzenetében a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás elfogadására szólította fel a brit parlamentet.
    

May szerint ha a január harmadik hetében esedékes alsóházi szavazáson ez megtörténik, akkor az Egyesült Királyság életében az idén új fejezet kezdődhet.
    

Jóllehet a kilépésről döntő 2016-os népszavazás megosztó volt, 2019 lehet azonban az az év, amelyben a britek félretehetik nézeteltéréseiket, és együtt indulhatnak el egy olyan jövő felé, amelyet egyrészt az európai szomszédokhoz fűződő erőteljes kapcsolatrendszer, másrészt az Egyesült Királyság globális kereskedőnemzetté válása jellemez - hangsúlyozta újévi üzenetében a brit kormányfő.
    

A manchesteri késelés hétfő este, az észak-angliai nagyváros Victoria pályaudvarán történt. Egy férfi a hasán, egy nő az arcán és a hasán, a brit közlekedési rendőrség (BTP) egy rendőre a vállán szenvedett szúrt sérüléseket.
    

A manchesteri rendőrség kedd hajnali közleménye szerint egyikük sincs életveszélyben.
    

A rendőrségi tájékoztatás szerint a nyomozást a területileg illetékes terrorelhárító szolgálat vezeti, de csak azért, hogy a vizsgálathoz minden lehetséges szakértelem rendelkezésre álljon. 
    

A késelőt, akit a helyszínen elfogtak, gyilkossági kísérlettel gyanúsítják.
    

Rob Potts, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese a közleményben hangsúlyozta: az incidens lezárult, a gyanúsított őrizetben van, és nincs további veszélyre utaló információ.
    

A pályaudvart lezárták, de a manchesteri újévköszöntő rendezvényeket a terveknek megfelelően megtartották.
    

A skót fővárosban, Edinburghban becslések szerint 60 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. Az immáron háromnapos utcabálsorozattá bővült rendezvény globális eseménynek számít, amelyre minden évben többtucatnyi országból turisták ezrei érkeznek.

.