Felszámolnák az euróövezeten kívüli euróutalások túlzott banki költségeit

2019.02.21. 06:57

A roamingdíjak eltörlése után ez most egy újabb kis forradalom az Európai Unióban.

A saját valutát használó európai uniós tagországokban működő pénzintézeteknek azonos díjat kellene majd felszámolniuk az euróban és a hazai fizetőeszközben utalások után az Európai Parlament (EP) megszavazott határozata értelmében.

A strasbourgi plenáris ülésen szinte ellenszavazat nélkül elfogadott indítvány célja az euróövezeten belüli, illetve kívüli banki ügyfelek közötti különbségek, a túlzottan magas költségek megszüntetése.

A képviselők azt akarják, hogy az EU-n belüli külföldi euróátutalások utáni banki díjak megegyezzenek a belföldi, hazai pénznemben való utalások költségeivel. Ha a tagállamok szükségesnek látják, akkor kötelezhetnék a pénzintézeteket, hogy ugyanezt a díjat alkalmazzák a hazai euróutalásokra is.

Míg ugyanis a valutaövezeten belül élő fogyasztók az egységes eurófizetési térség (SEPA) előnyeit élvezik, a többi uniós polgár továbbra is magas díjat kénytelen fizetni, ha eurót szeretne utalni egy másik tagállamba.
    

Emellett a bankoknak minden tranzakció előtt tájékoztatniuk kellene majd ügyfeleiket a várható átváltási díjakról a helyi valutában és a számla pénznemében. Ezen elektronikus értesítésekért pedig nem számíthatóak fel külön költségek.
    

"Az eurózónán kívül élő 150 millió polgár és az ott működő mintegy hatmillió vállalat eddig sokkal többet fizetett az euróutalásokért. Ennek most vége lesz, és minden európai jelentősen kevesebbet fizet majd, ami összesen évente egymilliárd euró megtakarítást jelent" - közölte Eva Maydell néppárti jelentéstevő.
    

"A roamingdíjak eltörlése után ez most egy újabb kis forradalom az Európai Unióban" - tette hozzá.
A szabályozás részleteiről még a másik uniós társjogalkotó intézménnyel, a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal is meg kell állapodni.

.