Hirdetés

Ilyen önvezető e-buszokon is utazhat Bécsben hamarosan
A Wiener Linien két autonóm e-busza © Wiener Linien / Manfred Helmer

Ilyen önvezető e-buszokon is utazhat Bécsben hamarosan

Eurocomm

2019.02.21. 15:35

Két önvezető e-busz is forgalomba áll tavasztól.

Hirdetés

Az elmúlt évben összesen 965,9 millió utast szállítottak a bécsi buszok, villamosok és metrók, az éves bérlettel rendelkezők száma pedig egy év alatt 40 ezerrel nőtt.

Vagyis már 822 ezren használják napi 1 euróért az osztrák főváros tömegközlekedési eszközeit. 

Fantasztikus évet zárt 2018-ban a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien: ötödik éve emelkedett az utasok száma és tovább nőtt az éves bérlet népszerűsége is. Ez azt jelenti, hogy a bécsi buszokon, villamosokon és metrókon naponta átlagosan 2,6 millió ember utazott, ami éves szinten 965,9 millió utast jelent. Nőtt az éves bérlettel rendelkezők száma is. Az előző évhez képest 40 ezerrel több bécsinek, összesen 822 ezer embernek volt éves bérlete, amivel napi 1 euróért használhatják a tömegközlekedési eszközöket. Nem változott viszont a buszt, villamost, metrót választók  aránya - ez 2018-ban továbbra is 38% volt a többi közlekedési eszközhöz képest.

Ulli Sima, a város tömegközlekedésért felelős városi tanácsnoka elmondta, hogy a pozitív eredmények ellenére idén sem ülnek a babérjaikon, hanem 435 millió eurót fordítanak a bécsi tömegközlekedés fejlesztésére. Többek között modernizálják az autóbusz- és villamosflottát, metróállomásokat és síneket újítanak fel és tovább építik az U2xU5-ös metrót. Klimatizálják az U6-os metró szerelvényeit és a meglévő 13 ezer mellé további 600 biztonsági kamerát szerelnek fel a járművekbe és az állomásokon.

Tavasszal történelmi pillanathoz érkezik a Wiener Linien: forgalomba áll a két önvezető e-busza, hogy Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben menetrend szerint szállítson utasokat.

.