158 év börtönbüntetésre ítéltek egy gyermekorvost az USA-ban

MTI

2019.03.18. 23:03

A 71 éves orvost 2018 januárjában tartóztatták le.

Az Egyesült Államokban, Pennsylvania egyik kisvárosában 158 év börtönbüntetésre ítéltek egy gyermekorvost, mert évtizedeken keresztül gyermekeket molesztált. 

A hétfői ítélethirdetés előtt Josh Shapiro ügyész "sorozat-ragadozóként" írta le Johnnie Barto orvost, aki "beteges vágyainak kielégítésére kisgyermekeket ejtett prédául", miközben családi orvosként Johnstown városka közösségének egyik köztiszteletben álló személyisége volt.
    

A 71 éves orvos a tárgyaláson beismerte, hogy nemzedékeken át kisfiúkat és kislányokat szexuálisan zaklatott, erőszakolt meg. Legfiatalabb áldozata kéthetes csecsemő volt. 
    

Barto ellen 1998-ban fogalmazódtak meg először a vádak, hogy molesztálta a pácienseit, de akkor a városka közössége határozottan kiállt mellette, rosszindulatú vádaskodásoknak minősítve a napvilágra került információkat. Az orvostól akkor bevonták a működési engedélyét, de 2000-ben visszakapta, és ismét praktizálhatott. A pletykák ezt követően sem ültek el, de a közösség mindig megvédte őt. 
    

Az első feljelentést 2017 decemberében tette meg egy édesanya, akinek 12 éves kislánya az orvosi vizsgálat után elmondta, hogy mit tett vele a doktor. Johnnie Bartót 2018 januárjában letartóztatták. Azóta a kisváros immár felnőtt lakói egymás után jelentkeztek és tettek tanúvallomást arról, hogy évekkel korábban Barto hogyan zaklatta őket. 
    

A tárgyaláson tanúvallomást tett egykori áldozatok szörnyetegnek nevezték őt, némelyikük könyvet vágott hozzá. Az egyik egykori áldozat képtelen volt megjelenni, írásos vallomását - amelyből kiderült, hogy ötéves volt, amikor az orvos többször is megerőszakolta őt - az ügyész olvasta fel.
    Johnnie Barto élete végéig börtönben lesz: hétfőn 79-től 158 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki rá.

.