Hirdetés

Az EU-ban vezetői pozícióban csak egy országban van több nő, mint férfi

Az EU-ban vezetői pozícióban csak egy országban van több nő, mint férfi

MTI

2019.03.09. 10:45

A munkavállalók arányát tekintve a nők továbbra is alulreprezentáltak a vezetők körében.

Hirdetés

 A diszkrimináció, vagy akár a fizikai erőszak felé vezető, a nőket lealacsonyító szexista kijelentések a közbeszédben és az interneten való elharapózása elleni fellépésre szólítottak fel strasbourgi és brüsszeli székhelyű nemzetközi intézmények és szervezetek a március 8-án esedékesm Nemzetközi  Nőnap alkalmából kiadott nyilatkozataikban.

Az Európai Bizottsága nők és a férfiak közötti egyenlőség fontosságát hangsúlyozta, mint az Európai Unió egyik alapértékét.
Elfogadhatatlannak nevezték azt, hogy Európában a nők sok esetben kihívásokkal, egyenlőtlenséggel és fenyegetésekkel néznek szembe. Bántalmazásnak és zaklatásnak vannak kitéve, gyakran alacsonyabb bért kapnak, kevesebb munkahely és szűkösebb karrierlehetőségek állnak rendelkezésükre.
    

"Felszólítunk minden uniós tagállamot, hogy gyakoroljon zéró toleranciát a gyűlöletbeszéddel és a nőkkel szembeni erőszak és megkülönböztetés minden formájával szemben" - fogalmaztak.
    

Az Európai Parlament (EP) azt hangsúlyozta, hogy az előítéletek és sztereotípiák leküzdése érdekében a nőknek a férfiakkal megegyező arányban kell részt venniük a politikában.
    

A nemek közötti egyenlőség biztosítása a méltóság és a tisztelet első, de fontos lépése. A gondolkodásmód megváltozásával olyan politikai kultúrát kell kialakítani, amely a nők politikában való egyenlő részvételéhez vezet - húzta alá Antonio Tajani, az EP elnöke.
    

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic nyilatkozatában arra emlékezetett, hogy néhány tagállam rendkívül korlátozó jogi keret által nehezíti, vagy tiltja a nők biztonságos és törvényes abortuszhoz való hozzáférését, amely gyakran bűncselekménynek minősül.
   

 Véleménye szerint az orvosok által, lelkiismereti okok miatt végzett abortusz megtagadása komoly akadályt jelent a nők jogainak teljes körű gyakorlására. A tagállamoknak kötelességük biztosítani, hogy a nők megkülönböztetés nélkül megfizethető, biztonságos és jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokhoz férjenek hozzá - tette hozzá.
    

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetésére szólított fel.
    

Liliane Maury Pasquier, a PACE elnöke szerint közös fellépésre van szükség a hátrányos megkülönböztetés, a zaklatás, a fizikai és nemi erőszak megállítására, amelynek egyik eszköze, ha több nő vesz részt a politikai és gazdasági életben.
    

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kiadott, 2018-as adatokat rögzítő jelentése szerint az unióban betöltött közel 9,4 millió vezetői pozíció 64 százalékát férfiak, 36 százalékát nők foglalták el.
    

Az uniós tőzsdéken jegyzett társaságok igazgatósági tagjainak valamivel több mint egynegyedét, felsővezetői pozícióit kevesebb mint egyötödét töltötte be nő. Magyarországon igazgatósági tagságot 15 százalékban töltöttek be nők 2018-ban.
    

A munkavállalók arányát tekintve a nők továbbra is alulreprezentáltak a vezetők körében - húzták alá.
    

Mint közölték, vezetői pozícióban csak Lettországban van több nő, mint férfi, arányuk ott 56 százalék.

A sorban Bulgária és Észtország következik 49 százalékkal, majd Lengyelország és Szlovénia (47 százalék), Magyarország (43 százalék), majd Litvánia és Svédország, ahol 42 százalékban ülnek vezetői székben nők.

A legrosszabb arányt, 15 százalékot Luxembourgban regisztrálták, majd 23 százalékot Cipruson, 29 százalékot Csehországban, Dániában és Hollandiában, 30 százalékot Németországban, 32 százalékot pedig Ausztriában és Görögországban.
    

Uniós szinten a felsővezetők kevesebb mint egyötöde, 17 százalékuk nő, amely 5 százalékponttal több, mint öt évvel ezelőtt.

Az unió országai között a női felsővezetők legmagasabb aránya (28 százalék) Litvániában volt.

Ez az arány Bulgáriában és Lettország 27 százalék, Romániában 25 százalék.

A  női felsővezetők 5 százalékos legalacsonyabb arányát Ausztriában mérték.

Csehországban ez az arány 6 százalék, Olaszországban 9, Portugáliában 10, Dániában 11, Luxemburgban, Magyarországon és Lengyelországban pedig 13 százalékot mutat - közölte az Eurostat.

.