Több tízezren tüntettek Németországban a nők jogaiért

2019.03.08. 20:27

Több tízezren tüntettek Németországban a női egyenjogúságért a nemzetközi nőnap alkalmából.

Több tízezren tüntettek Németországban a női egyenjogúságért pénteken a nemzetközi nőnap alkalmából, a legnagyobb megmozdulás Berlinben volt, ahol a nőnap az idén először hivatalos ünnepnap és munkaszüneti nap.

A tartományi rangú főváros kormányzata tavaly döntött az új ünnepnap bevezetéséről. A YouGov közvélemény-kutató intézet pénteken ismertetett felmérése szerint a németek többsége egyetért a berlini városvezetés döntésével, és 54 százalékuk úgy véli, hogy a többi 15 tartománynak követnie kellene Berlin példáját.
    

A nőnap hivatalos, országos ünnepnappá emelését a férfiak 48 százaléka, a nők 60 százaléka támogatná. A pártpolitikai hovatartozás alapján egyedül az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt táborában nincsenek többségben a kezdeményezés támogatói a YouGov adatai szerint.
    

Berlinben több tucat demonstrációt és egyéb akciót, például kerékpáros felvonulást tartottak, a legnagyobb tüntetésen a szervezők adatai szerint mintegy tízezren vettek részt.

Követelték a nők teljes egyenjogúságának megteremtését, a fizetésekben és a nyugdíjakban is megmutatkozó hátrányos megkülönböztetés felszámolását, és sürgettek törvénymódosításokat is, köztük a terhességmegszakítás büntethetőségének megszüntetését.
    

Tüntetéseket tartottak több más városban is, például Münchenben és Hamburgban a vigalmi negyedben, ahol a Femen nemzetközi feminista civil szervezet aktivistáinak egy csoportja meztelen felsőtesttel demonstrált a nők szexuális kizsákmányolása ellen.
 

.