Tizenharmadik hónapja a sokévi átlagnál melegebb van Németországban

2019.04.30. 22:39

"Élőben tapasztalhatják meg a klímaváltozást."

Áprilisban már  sorozatban a 13. hónapja volt a sokévi átlag felett a középhőmérséklet Németországban, amire 1881 óta nem volt példa - mutatta ki a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) kedden ismertetett havi jelentésében.

Németország lakói közvetlenül, "élőben tapasztalhatják meg a klímaváltozást" - emelte ki Gerhard Adrian, a DWD vezetője.
A szolgálat nagyjából kétezer mérőállomásán rögzített adatok szerint az idei április nemcsak szokatlanul enyhe, hanem az átlagosnál szárazabb és naposabb is volt.
    

A 9,6 Celsius fokos havi középhőmérséklet 2,2 fokkal haladja meg az 1961-1990 közötti időszak átlagát. A legmelegebbet, 28,1 Celsius fokot Münchenben mérték április 25-én. 
    

A csapadékhozam négyzetméterenként átlagosan 300 milliméter volt, alig a fele az áprilisban megszokott 580 milliméternek.
    

A DWD országos átlagban 220 napos órát regisztrált, ami jelentősen meghaladja a 154 órás sokévi átlagot. Így az idei volt az ötödik legnaposabb április Németországban a napsütötte órák számáról szóló adatok rendszeres felvételének 1951-es kezdete óta.
    

A rendkívül meleg és száraz időjárás leginkább az ország északkeleti részét viseli meg, a régióban attól tartanak, hogy megismétlődhet 2018 történelmi méretű aszálykatasztrófája, vagy akár még súlyosabb helyzet is kialakulhat. 
    

Berlinben például 11,4 Celsius fok volt a havi középhőmérséklet és mindössze 100 milliméter csapadék hullott négyzetméterenként, ezzel a tartományi rangú főváros volt a legmelegebb és leginkább csapadékszegény időjárású tartomány. A második helyen a főváros körül elterülő Brandenburg tartomány áll, 10,6 fokos átlaghőmérséklettel és négyzetméterenként 150 milliméter csapadékkal.

.