Eurovíziós Dalfesztivál - A szombattartás szigorításával készülnek a döntőre Izraelben

2019.05.17. 19:38

A tengerparton hatalmas kivetítőkön sugározzák a helyieknek az elődöntőket és a döntőt.

A szombat megtartásának meghosszabbításával készülnek a vallásosok Izraelben az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjére.

 David Lau, Izrael askenázi főrabbija a szombat húszperces meghosszabbítására szólította fel híveit, mert a dalfesztivál döntőjének szombati időpontja miatt az ott dolgozók meg fogják sérteni a szombati pihenés szentségét, ráadásul az egész világ szeme láttára. 
    

Ezért azt kérte, hogy a vallásosok a szombat beköszöntét ezen a hétvégén a hivatalos időpontnál tíz perccel korábbra, végét pedig tíz perccel későbbre tegyék, mintegy részben helyettük is betartva a szombati szabályokat. 
    

A tengerparton hatalmas kivetítőkön sugározzák a helyieknek az elődöntőket és a döntőt, ahol tízezrek díjmentesen követhetik nemcsak a dalverseny eseményeit, hanem emellett több színpadon számos helyi együttes fellépését is.
    

A városban napok óta fesztiválhangulat uralkodik. Noha a vártnál kevesebb külföldi érkezett az eseményre, de az izraeliekkel együtt jelentős tömegek töltik meg a rendezvényeket. A csütörtöki elődöntőn hatvanezerre becsülték a Tel-Aviv tengerpartján, a Charles Clore parkban felállított Eurovízió-faluban szórakozók számát.
    

A tengerparton kívül a város több terén is utcabált rendeztek. A régi Tel-Aviv egyik központi terén, a Bialik téren egyúttal a város megalapításának 110. évfordulóját is megünnepelték, egy másik téren pedig az opera énekesei adták elő az eddigi Eurovíziós Dalfesztiválok legsikeresebb számait. A városháza csütörtökre "fehér éjszakát" hirdetett, a zenei mellett számos más kulturális élmény is  várta az érdeklődőket egészen hajnalig.

 

.