Orvosi műhiba, téves diagnózis - Évente 700 amerikai nő hal meg terhessége alatt

2019.08.08. 21:12

Évente mintegy 700 amerikai nő hal meg terhessége alatt vagy a szülés után egy éven belül.

Évente mintegy 700 amerikai nő hal meg terhessége alatt vagy a szülés után egy éven belül, nagy többségükben afroamerikaiak vagy indián őslakosok - állapította meg az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi hivatal (CDC).

A jelentésben összegzett vizsgálat a 2013 és 2017 közötti időszakra vonatkozik: ez alatt összesen mintegy 3500 nő halt bele a gyermekáldás miatt fellépő komplikációkba az Egyesült Államokban. Az okok - a CDC szerint - az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés nehézségeiben és orvosi műhibákban, illetve félrediagnosztizálásokban keresendők.
    

A haláleseteknek legalább 60 százaléka megelőzhető - hangsúlyozták a szakemberek. Ugyanakkor rámutattak, hogy az anyai halálozásokban is egyenlőtlenségek vannak az Egyesült Államok különböző népcsoportjai között. Az afroamerikai és az indián és alaszkai őslakos nők háromszor olyan gyakran halnak meg a terhesség miatti rendellenességekben vagy betegségekben, mint a fehér amerikaiak. 

Emily Petersen, a CDC kutatásában részt vevő egyik szakember a The Washington Post című lapnak leszögezte: eddig is ismert volt ez a fajta egyenlőtlenség a feketék és a fehérek között, ám szerinte "ez nem magyaráz meg mindent". 

Petersen elmondta: még mindig kutatják e különbség okait, és az egyik - egyre elfogadottabb - elmélet szerint "a strukturális vagy rendszerszerű rasszizmus egészségre gyakorolt hatása" szintén az okok között lehet. A kutató úgy vélte, hogy a fajgyűlölet krónikus stresszt idéz elő, ez pedig a szervezet idő előtti öregedéséhez és a terhesség alatt a problémák gyorsabb kialakulásához vezethet. 

A szakember ugyanakkor leszögezte: nincs egyszerű megoldás, következésképpen többféle megközelítés szükséges.

 

.