Marie, Sofi, Paul - Ezek az utónevek népszerűek most Németországban

2019.05.03. 20:05

A Mohamed különböző változatai a felkapottak.

A Marie és a Paul a legkedveltebb utónév Németországban, Berlinben a Mohamed különböző változatai a legnépszerűbbek a fiúknál a német nyelvtudományi társaság (GfdS) kimutatása szerint.

Az országszerte mintegy 700 anyakönyvi hivatalból begyűjtött 2018-as adatok alapján a tíz legnépszerűbb utónév listáján nem történt nagyobb szabású átrendeződés, a lányoknál az egyetlen új szereplő a Johanna - amely 2017-ben elért 11. helyről a 10. helyre lépett előre -, a fiúknál pedig a 12. helyről a 9. helyre előrelépő Henry/Henri, amely évek óta az első angol eredetű név az élbolyban.

A lista elején a lányoknál helyet cserélt a Marie és a Sophie/Sofi utónév, a fiúknál az előző évi listavezető Maximilian a harmadik helyre szorult, a Paul pedig a harmadikról lépett az élre, megelőzve a tavaly és 2017-ben is második helyezett Alexandert.

A GfdS 1977 óta állítja össze a legkedveltebb utónevek rangsorát. Akkor a lányoknál a Stefanie, a fiúknál a Christian volt az első. Tavaly egyik sem jutott be az első tízbe.

A nyelvtudományi társaság nemcsak össznémet listát készít, hanem tartományi szintű összesítéseket is. Ezek alapján meghatározó trend az idősebb nemzedékek születésének idején kedvelt nevek terjedése, főleg az ország keleti részén, a volt NDK területén és az északi tartományokban. Ezeken a vidékeken a lányoknál egyre népszerűbb például az Ida, a Greta és a Leni, a fiúknál pedig a Karl, a Jakob és a Theo.

Szintén jellemző a Mohamed fiú utónév különböző változatainak előretörése, ez a név három tartományban - Berlin, Bréma, Saar-vidék - is bejutott az első három közé, és Berlinben az első helyen végzett.

Ezek voltak a legnépszerűbb női és a legkedveltebb férfi utónevek Magyarországon 2018-ban.

.