Egész Afrika egy hatalmas szabadkereskedelmi övezet lesz

Euronews

2019.07.09. 12:51

A világ második legnagyobb gazdasági szervezete alakul meg ezzel.

Hatalmasat léptek előre az afrikai állam és kormányfők: Niger fővárosában hivatalosan is bejelentették az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Térség megalakulását.

Az övezet az Afrikai Unió 55 országa közül 54-et fog majd össze, és így 1,3 milliárd embert, valamint 3400 milliárd dollárnyi árut érint. A megegyezésből csak Eritrea maradt ki. Az OECD után az AfCFTA lesz a világ második legnagyobb gazdasági szervezete. Bár a keretszerződés már márciusban megszületett - sőt 27 tagállam már ratifikálta is - Benin és a kontinens legerősebb gazdaságának számító Nigéria csak a niameyi csúcson írta alá a megállapodást.

Előreláthatólag 2020 júliusában kezdik el lebontani a vámhatárokat és ezzel egyidőben az egyezmény végrehajtását felügyelő szervezet központját Ghánába telepítik.

Az Afrikai Unió becslései szerint az egyezmény köszönhetően 2022-ig hatvan százalékkal bővülhet a blokk belső kereskedelme, ami eddig elenyésző volt, hiszen az olcsó afrikai termékeket főleg Kína és az EU vásárolta fel. A vámunió pedig sokak szerint csak az első lépés egy nyitottabb Afrika felé, hiszen az eredményes kereskedelemhez az úthálózatot és a vízumpolitikát is modernizálni kell. ( euronews )

.