Hirdetés

Fontos dolog derült ki a kávéról

Fontos dolog derült ki a kávéról

2019.07.21. 19:07

Több mint nyolcezer ember bevonásával készült az új tanulmány. 

Hirdetés

Az eddig véltnél kevésbé ártalmas a szívre és az érrendszerre, nem teszi rugalmatlanná az artériákat a kávézás, akár napi 25 kávé elfogyasztása sem brit kutatók szerint.

A londoni Queen Mary Egyetem kardiológusai a Brit Kardiológiai Társaság éves manchesteri konferenciáján mutatták be több mint nyolcezer ember bevonásával készült új tanulmányukat. 
    

Ez cáfolta a korábbi tanulmányokat arról, hogy a kávézás növeli az artériák merevségét. A kutatók szerint ellentmondóak a korábbi feltételezések arról, hogy a kávéfogyasztás az artériák rugalmatlanságához vezet, mivel azok kis számú résztvevő bevonásával készültek - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
    

A tanulmány készítői három csoportra osztották a résztvevőket. Az elsőbe tartoztak azok, akik napi egynél kevesebb kávét, a másodikba a napi egy-három, a harmadikba a háromnál több kávét fogyasztók kerültek. Kizárták azokat, akik napi 25-nél több kávét fogyasztottak, de nem találtak összefüggést az artériák nagyobb mértékű merevsége és az ilyen nagy mennyiségű kávé fogyasztása között, amikor összehasonlították adataikat azokkal, akik napi egynél kevesebb kávét ittak. 
    

Eredményeiket még olyan tényezők sem módosították, mint a résztvevő kora, neme, magassága, súlya, az, hogy dohányzott-e vagy fogyasztott-e alkoholt, milyen étrenden élt és volt-e magas vérnyomása.
 

"A kávé világméretű népszerűsége ellenére különböző jelentések eltántoríthatják az embereket a kávézás élvezetétől. Bár nem tudjuk bizonyítani az általános kapcsolatot, tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávé nem ártalmas az artériákra, ahogyan korábbi tanulmányok felvetették. Bár tanulmányukban voltak olyanok is, akik napi 25 kávét ittak, az átlagos fogyasztó napi 5 kávét ivott. Ezeket az embereket szeretnénk tanulmányozni közelebbről jövőbeni munkánkban, hogy segítsünk megállapítani a kávéfogyasztás biztonságos mennyiségét" - mondta Kenneth Fung, a kutatás egyik készítője.

.