Rendkívüli álomnak nevezte az első Holdra-szállást Ferenc pápa

2019.07.22. 00:59

Ferenc pápa: rendkívüli álmot valósított meg az első Holdra-szállás.

Rendkívüli álomnak nevezte az első Holdra-szállást Ferenc pápa az esemény 50. évfordulója alkalmából a Szent Péter-téren vasárnap elmondott beszédében. 

A katolikus egyházfő szorgalmazta, hogy az emberiségnek az akkori nagy előrelépése "ma is a közös fejlődés iránti vágyat élessze még nagyobb célok felé, mint a gyengéknek biztosított nagyobb méltóság, több igazság a népeknek, több jövő közös otthonunk" a Föld számára. 
   

 A Vatican Insider vatikáni hírportál visszaemlékezése szerint az 1969. július 20. és 21. közötti éjszakán az akkori egyházfő, VI. Pál a Rómához közeli Castel Gandolfo pápai rezidenciáján az olasz televízió egyenes közvetítésében követte a Holdra-szállást. 
    

Azon az éjszakán a pápa rövid közleményben áldását adta az űrhajósokra. Ezt megelőzően 1969. májusában - a tervezett Holdra-szállás bejelentésekor - VI. Pál külön beszédet mondott az expedícióról: kijelentette, csodálni kell, mennyi mindent tud és mennyi mindenre képes az ember. 
    

"A hatékonyság azonban mindig az ember javát szolgálja? Jobbá és emberségesebbé teszi az embert?" - tette fel a kérdést a pápa, amelyre azt válaszolva, hogy minden "az ember szívétől függ". 
    

1969. októberében VI. Pál fogadta az amerikai űrhajósokat a Vatikánban. Ajándékként az egyházfő az üstökös útját követő három királyok kis kerámiaszobrát adta át az amerikai űrhajósóknak. 

.