Hirdetés

Szélsőséges időjárásra kell számítani a következő napokban Kínában

2019.07.03. 22:23

A globális felmelegedés miatt a szélsőséges melegek egyre gyakoribbá válnak majd Kínában.

Hirdetés

Folytatódnak Kína déli részén a múlt hónapban csaknem ötven áradást és egyéb katasztrófát okozó heves esőzések, míg az ország északi részén kitart a kánikula július első felében - írta a China Daily című kínai pártlap, a meteorológiai hivatal előrejelzését idézve.

Liao Csün, a hivatal katasztrófavédelmi és közszolgálati osztályának vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: a déli országrészben július 12-ig helyenként 30-70 százalékkal több eső várható, mint a korábbi évek azonos időszakában. Hozzátette, hogy a csapadék mennyisége egyes területeken a 100-200 millimétert, míg a Jangce folyó északi szakaszánál akár a 300 millimétert is elérheti.

A Dél-kínai-tengeren található szigetekből álló Hajnan tartomány kedden a legenyhébb, kék riasztást adott ki egy közelgő tájfun miatt, de déltől felfüggesztette a Kína szárazföldi részére közlekedő kompjáratokat, valamint visszarendelte a kikötőkbe a hajókat. 

Kína északi részein ezzel szemben a szélsőségesen meleg idő miatt adtak ki figyelmeztetést, a következő tíz napban ugyanis a hőmérséklet több helyen elérheti a 40 Celsius-fokot.

Liao elmondta: a 35 fok fölötti hőmérséklet valószínűsége fokozatosan emelkedik, egyes helyeken ráadásul a hőség mellett a magas páratartalom is kedvezőtlenül hathat az egészségre, ahogy a víz- és áramellátásra is.

Hozzátette: a globális felmelegedés miatt a szélsőséges melegek egyre gyakoribbá válnak majd Kínában.