Trópusi vihar pusztít az Egyesült Államokban - 11 millió embert fenyeget áradás

2019.07.14. 22:18

Egyes területeken térdig érő áradat hömpölyög. 

A Barry hurrikán  ugyan trópusi viharrá enyhült, de egyre nagyobb károkat okoz az Egyesült Államok déli tagállamaiban. 

 Egy nappal azután, hogy az 1-es erősségű hurrikánból trópusi viharrá szelídült Barry földet ért Louisiana partjainál, a ciklon az ország belseje felé mozog, rendkívül lassan, de életveszélyes állapotokat teremtve.     

A meteorológusok megfogalmazása szerint a ciklon "lassabban halad, mint egy kerékpáros", és még mindig Louisiana állam fölött van, de rendkívüli esőt zúdít a korábbi esőzések miatt már víz alatt álló városokra. Louisianában és a többi tagállamban - Mississippiben, Alabamában és még a távolabbi texasi vidékeken is - becslések szerint 11 millió embert fenyeget áradás.         

John Bel Edwards, louisianai kormányzó Twitteren figyelmeztette honfitársait arra, hogy ne menjenek ki az utcára, mert az áradat fertőző lehet. A louisianai New Orleans városát teljesen elöntötte a víz, egyes negyedeiben térdig érő áradat hömpölyög. 
    

Közben vasárnap tornádókat jelentettek Louisianából, és tornádóriadót adtak ki Mississippiben, Alabamában és Arkansas államban.         

A meteorológusok mindazonáltal egybehangzóan azt állítják: a vihar enyhébb, mint arra számítottak, és várhatóan a Mississippi folyó szintje sem emelkedik meg olyan mértékben, hogy áttörje a gátakat.

.