Hirdetés

Kólibaktériumot találtak a tengervízben - 23 strandon rendeltek el fürdési tilalmat
pixabay

Kólibaktériumot találtak a tengervízben - 23 strandon rendeltek el fürdési tilalmat

MTI

2019.08.01. 17:27

Helyenként negyven fokos a hőség. Az Adria-tengerparti strandok közül néhányon fürdési tilalmat rendeltek el kólibaktárium fertőzés miatt. 

Hirdetés

Negyven fokos hőséget mérnek Szardínia nyugati partvidékén, miközben az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományban az érkező erős viharok miatt riasztást rendeltek el csütörtöktől.

Az Adria-tengerparti strandok közül néhányon fürdési tilalmat rendeltek el kólibaktárium fertőzés miatt. 

A legnagyobb forróság jelenleg Szardínián van: a sziget nyugati partján található Oristano térségében negyven fokot, pedig ez az ottani nyitott tengerszakaszon ritkaságnak számít. Szardínián szombatig tart a hőség, amelyet gyakori bozóttüzek kísérnek.

A korábban kánikulától szenvedő észak-olaszországi tartományokban visszatértek a nyári viharok és esőzések. Az északkeleti Veneto után csütörtöktől Emilia-Romagnában várnak hirtelen jégesőket. A riasztás péntek éjfélig érvényes.

A Coldiretti olasz termelői szövetség bejelentése szerint augusztus elsejétől megkezdődött a paradicsomszedés idénye. Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem a dél-olaszországi, hanem az északi paradicsomültetvényeken kezdődik a szedés, mivel itt a rendkívüli meleg és bőséges csapadék miatt a paradicsom korábban érett be. A világban - Kalifornia mögött - a második legnagyobb paradicsomtermelőnek számító Olaszországban a becslések szerint idén 4,7 millió tonnát gyűjtenek be. 

Szintén a Coldiretti adatai szerint a nyár kezdetétől naponta 11 vihar sújtotta Olaszországot, 75 százalékkal több a tavalyi nyár ugyanezen időszakához képest. Ez jelentős károkat okozott Veneto tartományban a zöldséget termesztő melegházakban, Lombardiában pedig az állatttenyésztésben. 

Az olasz közegészségügyi hatóságok csütörtökig 23 strandon redeltek el fürdési tilalmat az adriai-parti Rimini, Riccione, Cattolica térségében. A tengervízben ugyanis kólibaktériumot (escherichia coli) találtak.

A feltételezések szerint a baktériumot a heves esőzések miatt a tengerbe ömlött szennyvíz sodorta magával.

.