Négyen életüket veszítették és többen megsérültek villámcsapásokban a lengyel Tátrában

2019.08.22. 23:13

Csaknem százan meg is sérültek csütörtökön.

Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók - adta hírül legfrissebb jelentésében a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).
A lengyel légi egészségügyi mentőszolgálat (LRM) szóvivője közölte: a villámcsapás által sújtottak közül négyen - két gyermek és két felnőtt - nem élnek. 

Piotr Cwik kis-lengyelországi vajda a tátrai üdülőközpontban, Zakopanéban csütörtök délután összeült válságstáb első ülése után a sajtóval közölte: 89 embert a zakopanei  kórházba szállítottak, őket könnyebb sérülésekkel ápolják. További - súlyos - sérülteket a térségbeli kórházakba vittek. 

A károsultak végleges számát egyelőre nem mondhatják meg, a több helyszínről is induló, a hegység nagy részére kiterjedő mentőakció addig fog folytatódni, amíg a hegyi ösvényekről az összes rászorulót le nem szállítják - közölte a vajda.

A mentőakciókba helikoptereket, tűzoltókat, rendőröket vetettek be, riadóztatták a mentőszolgálatokat más lengyelországi vajdaságokból is. 

A zakopanei járási hivatal rendkívüli infóvonalat létesített a károsultak és a hozzátartozóik számára.

Mateusz Morawiecki kormányfő közölte, hogy tekintettel a súlyos helyzetre még a nap folyamán maga is a helyszínre utazik. Este újabb sajtóértekezletet terveznek a miniszterelnök részvételével. 

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka korábban arról tájékoztatott, hogy tízegynéhány embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek. "A helyzet nagyon súlyos" - közölte Jan Krzysztof.

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. 

A TVP Info szerint a vihar idején a Giewont-csúcs környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a hegy irányában délelőtt akár 5 ezren is túrázhattak.

A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra. 

A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélységben.

.