Hirdetés

Friss felmérés - A török társadalom kétharmada hajlamos az erőszakra

2019.08.31. 15:59

Törökországban 2019 első nyolc hónapjában legkevesebb 273 nőt öltek meg.

Hirdetés

A török társadalom kétharmada hajlamos az erőszakra - állapította meg az isztambuli Üsküdar Egyetem kutatása.

A maga nemében az eddigi legátfogóbb kutatásról van szó, amely Törökország mind a 81 tartományára kiterjedt, és 25 ezer 18 és 81 év közötti ember személyes megkérdezésével készült. Nemzetközi összehasonlítást a felmérés készítői nem közöltek.

Az egyetem Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, Gökben Hizli Sayar az NTV-nek azt mondta, hogy a török férfiak 27 százaléka és a nők 24 százaléka hajlamos a kontrollálatlan haragra és erőszakra. Jelezte ugyanakkor, hogy ha ehhez a két értékhez hozzáadják a közepesen indulatos embereket, akkor 67 százalék jön ki.

A felmérés szerint a keleti és a délkeleti országrészben található tartományok lakói a leghajlamosabbak az agresszióra. A legkevésbé erőszakos emberek Törökország európai területein élnek. 
 

Sayar közölte: annak tulajdonítják a keleten és délkeleten tapasztalt magasabb értékeket, hogy az ott élők inkább követik a hagyományokat, mint a nagyvárosiak, és többen élnek egy-egy családban.

Az Üsküdar Egyetem rektora, Nevzat Tarhan pszichiáter elmondta: a családon belüli erőszak növekedésének mind a világban, mind Törökországban a női szabadságmozgalom az egyik kiváltó oka.

"Kulturális értelemben mi nem állunk készen erre" - mondta. Hozzátéve: az állam ugyan megpróbál kiállni a családon belüli erőszak női áldozataiért, de a lépései nem elégségesek.     

Meg kell tanítani a társadalmat arra, hogy a férfi és a nő otthoni szerepei egyenlők. A fejlett országokhoz hasonlóan Törökországban is a korai serdülőkortól kell oktatni, hogy az erőszak nem megfelelő kifejezési eszköz - tette hozzá.

Nevzat Tarhan arról is beszélt, hogy az Üsküdar Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a családon belüli erőszak megelőzése céljából az isztambuli rendőrséggel. Az egyezmény keretében a felek átfogó adatbázist hoznak létre az erőszak elkövetőiről és áldozatairól.

Törökországban a közelmúltban egy kegyetlen gyilkosság ismét a felszínre hozta a nők elleni erőszak megfékezésének, továbbá a halálbüntetés esetleges visszaállításának kérdését. Egy férfi augusztus 18-án az Ankarához közeli Kirikkaléban -  tízéves lányuk szeme láttára, nyilvános helyen - többször megszúrta volt feleségét, majd elvágta a torkát. 
 

Az NTV közlése szerint Törökországban 2019 első nyolc hónapjában legkevesebb 273 nőt öltek meg. A kis-ázsiai országban minden harmadik nő fizikai erőszaknak vagy lelki bántalmazásnak van kitéve.