Hirdetés

Üzembe helyezték Bécs első okos közlekedési lámpáját
Az első bécsi okoslámpa © PID / Christian Fürthner

Üzembe helyezték Bécs első okos közlekedési lámpáját

Eurokomm

2019.09.30. 19:30

Felismeri, ha gyalogos közeledik és zöldre vált.

Hirdetés

Felismeri, ha gyalogos közeledik és zöldre vált Bécs első okos közlekedési lámpája, amelyet Meidlingben, két szomszédos iskolánál helyeztek üzembe. Vége a türelmetlen gombnyomogatásnak.

Üzembe helyezték a tervezett kétszázból az első okos közlekedési lámpát Bécsben, amelyek a hagyományos nyomógombos lámpákat váltják majd le az osztrák fővárosban. Az új közlekedési lámpák felismerik, ha gyalogos közeledik és zöldre váltanak.

Ez a mintegy négy méteres magasságban elhelyezett optikai szenzornak köszönhető, amely már nyolc méterről érzékeli a közeledő gyalogost. Ezután a közeli kapcsolószekrénybe rejtett miniszámítógép egy algoritmus segítségével kiszámolja a várhatóan megtett utat és továbbítja az adatokat a lámpavezérlésnek. Mire a személy a kereszteződéshez ér, a lámpa zöldre vált, így a gyalogos rögtön át is kelhet az úton.

Az új lámpavezérlő rendszert Bécs Városa megbízásából a Grazi Műszaki Egyetemen fejlesztették ki, és 2016 óta tesztelik. Az alkalmazott algoritmus folyamatosan tanul: míg a kezdetekkor minden elröppenő madárnál zöldre váltotta a lámpát, ma már csak a gyalogosokra reagál. Most azon dolgoznak, hogy felismerje, ha nagyobb létszámú csoport szeretne átkelni és hosszabb ideig tartson a zöld jelzés.

Mivel a berendezés kizárólag a mozgásminták felismerését szolgálja, senkinek sem kell aggódnia az adatvédelem miatt. A felvételeket helyben dolgozzák fel, ráadásul az adatokat azonnal kódolják és aztán törlik is azokat.

.