Újabb eltűnt személyt keresnek a spanyolországi áradások miatt

2019.09.16. 21:39

Hozzátartozói szeme láttára esett bele egy vízelvezető csatornába.

A dél-kelet spanyolországi áradásokban eltűnt újabb személy után kutatnak nagy erőkkel a hatóságok hétfőn.

A 66 éves holland állampolgárságú férfi a Dolores nevű településen tűnt el vasárnap délután, miután hozzátartozói szeme láttára beleesett egy vízelvezető csatornába.

A kutatásban közreműködnek búvárok, valamint helikopterről a levegőből is pásztázzák a környéket, de egyelőre eredménytelenül.

A múlt hét csütörtökön kezdődött szokatlanul heves esőzések okozta áradásokban, amely a velanciai autonóm közösséget, a murciai régiót, Andalúziát és Kasztília-La Manchát érintették, összesen hatan veszítették életüket, és több mint ötezer embert kellett kitelepíteni.

Az időjárás hétfőre jelentősen javult az ország délkeleti térségében, a rendkívüli időjárási körülmények megszűntek, de sok helyen még mindig vízben állnak az utcák. Megkezdődött ugyan az apadás, de nagyon lassan, ezért a vízelvezetők, csatornák tisztításával és szivattyúzással is próbálják gyorsítani a folyamatot.
Los Alcázeres településen több mint 130-an továbbra sem térhettek vissza otthonukba, az önkormányzat pedig élelmiszer- és ruhaadományokat kért a sajtón keresztül a nyilvánosságtól. A helyszínen 1500 önkéntes segít a kárelhárításban és takarításban.

Orihuela városában továbbra is több mint ezer háztartásban vannak áram- és ivóvízellátási problémák.

Almoradí településen attól tartanak, hogy a Segura folyó partjának támfala ismét beszakad, ahogy az történt vasárnapra virradó éjjel, és így fennáll annak a veszélye, hogy még több víz árasztja el a környező utcákat. Ezért most a keletkezett lyuk betömésén és a támfal megerősítésén dolgoznak a szakemberek.

Andalúziában a regionális kormány keddi ülésén várhatóan 10 millió eurós rendkívüli támogatási összegről fog dönteni, amelyet a területén található 133 károsult település megsegítésére szán.

Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök hétfőn  újabb árvízkárosult településeket látogatott meg, és az andalúziai Nijárban újságíróknak nyilatkozva megismételte: "nem fukarkodnak" majd a kárenyhítésre szánt anyagi támogatással.

Az El País című napilapnak két mezőgazdasági érdekképviselet, az alicantei fiatal mezőgazdasági termelők szövetsége (Asaja) és a murciai kistermelők és állattenyésztők uniója (UPA) úgy becsülte, hogy mindkét tartományban 150-150 ezer hektárnyi termőterület kerülhetett víz alá.

A rossz idő a hétvégén elérte az ország középső részét is, nagy esőzések voltak több, a fővárostól délre található kisvárosban is. Arganda del Reyben három óra alatt négyzetméterenként 32 liternyi csapadék mennyiséget mértek.

A rengeteg esővíz házakba, üzletekbe folyt be, elárasztott több utcát és a helyi bikaviadal arénát is. Emiatt a tervezettnél korábban véget kellett vetni a település védőszentjének tiszteletére rendezett egyhetes ünnepségsorozatnak. Arganda del Reyt három hét alatt már másodszor zúdította el jelentős mennyiségű eső.

.