A szél ereje óránkénti 280 kilométeresre is erősödhet - Florida felé halad a hurrikán

2019.09.03. 20:58

A hurrikán a Bahamáktól lassan elmozdult Florida felé.

Helyi idő szerint kedden délelőtt kettes erősségűre csökkent a Dorian hurrikán, miközben a Bahamáktól lassan elmozdult Florida felé.

A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ jelentése szerint a hurrikán széllökéseinek ereje ugyan csökkent, de a viharzóna szélesedett. Viszont olyan lassan mozog, hogy a szakemberek nem számítanak arra, hogy szerda hajnalnál előbb eléri az Egyesült Államok délkeleti partvidékét.

A meteorológusok megjegyezték: rendkívül szokatlan, hogy egy ilyen erősségű vihar  - a Dorian ötös erősségű hurrikánként kezdett pusztítani  -  hosszasan tartózkodik egy helyen.

A Dorian immár harmadik napja a Bahamák fölött tombol. A Bahamákon öt halálos áldozatot követelt a vihar, de nagyon sokan eltűntek.

Az eltűnteket rádiós élő adásban keresik hozzátartozóik. Iram Lewis, bahamai parlamenti képviselő a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kedden elmondta: arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik.

"Sok helyre változatlanul nem tudnak eljutni a mentőegységek, az emberek a háztetőkön várják a segítséget" - fogalmazott a képviselő. 

A vihar óránként 185-190 kilométeres széllökésekkel óránként mintegy másfél kilométernyit halad Florida felé, a meteorológusok előrejelzései szerint azonban a szél ereje akár ismét óránkénti 280-285 kilométeresre erősödhet. 

A Bahamákon még várhatóan két napig rendkívül nehéz körülményekre lehet számítani: a vihar továbbra is a dagály szintje fölötti 4-5 méteresre korbácsolja a tenger hullámait, heves az esőzés, kedden 766 milliméter csapadék hullott. 

A legfrissebb jelentések szerint a hurrikán "csak" a floridai partok mentén tombol majd, de hatása így is pusztító lesz. Az erős széllökések és a heves esőzés mellett a partvidéken az óceán várhatóan eláraszt településeket. 

Floridában, Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában a hatóságok folyamatosan arra hívják fel a lakosok figyelmét, hogy maradjanak otthonaikban, vagy még kedden költözzenek a menedékhelyekre azokról a vidékekről, ahol kötelező evakuálást rendeltek el.

.