Trópusi vihar sújtott le Houstonra - Több mint ezer embert evakuáltak

MTI

2019.09.20. 11:37

Több mint ezer embert evakuáltak vagy kimentettek a trópusi vihar által sújtott Houstonból.

Több mint ezer embert evakuáltak vagy mentettek ki csütörtökön az Egyesült Államokban a texasi Houston városából, amelyet az Imelda nevű trópusi vihar sújt.

Greg Abbott texasi kormányzó a déli tagállam 13 megyéjét katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította és ezeken a helyeken kötelező kiürítést rendelt el csütörtökön, miután a trópusi vihar szerda óta az állam déli részein tombol.

A vihar erős széllökésekkel, heves esőzésekkel és áradásokkal érkezett Texas déli partvidékéhez. Több országutat le kellett zárni, sok vidéken az emelkedő áradat miatt a háztetőkre menekültek az emberek, ott várva a segítséget. Egyes településeken térdig-csípőig érő áradat hömpölyög. Több mint 70 ezer lakás maradt áramszolgáltatás nélkül Houston környékén. Texas legnagyobb és az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában leállt a közösségi közlekedés is, egyetlen busz sem jár.

A houstoni nemzetközi repülőtér - amely George Bush néhai amerikai elnök nevét viseli - csütörtök reggel még nem indított és nem fogadott gépeket, később pedig jelentős késéssel indultak a járatok, illetve egyes érkező járatokat más repülőterekre irányítottak. Ennek oka részben a heves esőzés, részben pedig az, hogy a légikikötőhöz vezető egyes utak víz alatt vannak.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint csütörtökön 8-13 centiméternyi, egész héten pedig 100 centiméteres csapadék hullott.

Az Imelda vihar nemcsak Texas Mexikói-öböl mentén fekvő vidékeit sújtja, hanem Louisiana állam egy részét is.

.