Hirdetés

Lemondott a vatikáni biztonsági szolgálat vezetője egy botrány miatt

Lemondott a vatikáni biztonsági szolgálat vezetője egy botrány miatt

MTI

2019.10.15. 15:05

Pénzügyi visszaélés miatt nyomoz a helyi ügyészség.

Hirdetés

Benyújtotta lemondását Ferenc pápának a pápai állam biztonsági szolgálatát vezető Domenico Giani a Vatikánban kirobbant újabb pénzügyi-biztonsági botrányt követően - jelentette hétfőn az olasz sajtó.

A Vatikán még nem erősítette meg Domenico Giani lemondását, de az olasz sajtó már a biztonsági szolgálat új vezetőjének nevét is tudja: Gianluca Gauzzi Broccoletti veszi majd át a posztot.

Giani vasárnap délelőtt még Ferenc pápa mellett állt a Szent Péter téri misén, majd - sajtóértesülések szerint - délután "keserű búcsút" vett a biztonsági szolgálat tagjaitól. A férfit más vatikáni beosztásba helyezhetik át, de az sem kizárt, hogy örökre fel kell hagynia a pápai államban végzett szolgálattal.

A biztonsági erők vezetőjének felmondásához az október 2-án kirobbant ügy vezetett, amikor a vatikáni ügyészség pénzügyi visszaélés címén öt személy ellen indított nyomozást. Köztük szerepelt Maurizio Carlino atya, aki idén júliustól a legmagasabb vatikáni hivatal, a szentszéki államtitkárság információs és dokumentációs irodáját vezette, valamint Tommaso Di Ruzza, a vatikáni központi bank szerepét betöltő pénzügyi információs felügyelet (Aif) vezetője.

A hír azonnal kiszivárgott az olasz sajtóhoz: a L'Espresso hetilap közölte a gyanúsítottak nevét.

A bizalmas információk kiszivárgása vezetett Domenico Giani lemondásához. A Vatikánban 1999 óta szolgáló Giani 2006 óta irányította a százötven fős biztonsági alakulatot. A Ferenc pápa védelmére hivatott, fekete öltönyös biztonsági emberek szerepe az utóbbi években folyamatosan erősödött. A fegyveres biztonsági szolgálat háttérbe szorította az eredeti pápai testőrség svájci gárdát is, amelynek munkája díszőrségi feladatokra korlátozódott.

Elemzők szerint a biztonságiak növekvő önállósága és hatásköre azonban nemtetszést váltott vatikáni körökben.

.