Hirdetés

Mintegy 24 ezer hajléktalan él Csehországban

2019.10.21. 22:01

Mintegy 24 ezer hajléktalan él Csehországban

Hirdetés

Csehországban idén tavasszal mintegy 23 800 hajléktalan élt, közölük 2600 még kiskorú, azaz 18 évnél fiatalabb volt - közölte a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium.

A csehországi hajléktalanok helyzetét áprilisban mérték fel. A tárca kezdeményezésére a szakemberek 403 településen, 251 menhelyen, 188 egészségügyi intézetben és 35 börtönben számolták össze a hajléktalanokat. Az érintett 403 településen a 10,5 milliós Csehország lakosságának több mint a fele él. Az így szerzett adatokat azután a szakértők kivetítették az ország egészére.

A legtöbb hajléktalan a Morvasziléziai régióban (3540), valamint Prágában (3250) él. A hajléktalan személyek többségét férfiak teszik ki. Az adatokból kiderült, hogy a hajléktalanok mintegy fele az utcán él, s csak időnként használja ki a menhelyek nyújtotta szálláslehetőségeket - ismertette az országos felmérés eredményeit prágai sajtótájékoztatóján Vladimír Dostálek, a tárca szóvivője.

A hajléktalanok mintegy fele rendszeresen használja a különféle menhelyek szolgáltatásait, elsősorban éjszakai szálláshelyként, illetve tisztálkodó helyként.

Az utcán élő személyek között a férfiak aránya mintegy 80 százalék. A különféle menhelyek szolgáltatásait igénybe vevők között 30 százalék nő, 32 százalék gyerek és 38 százalék férfi van.

A hajléktalanok általában a nagyobb, legalább 20 ezer lakosú városokban élnek, kisebb településeken nagyon kevesen vannak - olvasható a jelentésben. A legkevesebb hajléktalan a Dél-csehországi és a Libereci régióban él.