Hirdetés

Mintegy 24 ezer hajléktalan él Csehországban

2019.10.21

Mintegy 24 ezer hajléktalan él Csehországban

Hirdetés

Csehországban idén tavasszal mintegy 23 800 hajléktalan élt, közölük 2600 még kiskorú, azaz 18 évnél fiatalabb volt - közölte a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium.

A csehországi hajléktalanok helyzetét áprilisban mérték fel. A tárca kezdeményezésére a szakemberek 403 településen, 251 menhelyen, 188 egészségügyi intézetben és 35 börtönben számolták össze a hajléktalanokat. Az érintett 403 településen a 10,5 milliós Csehország lakosságának több mint a fele él. Az így szerzett adatokat azután a szakértők kivetítették az ország egészére.

A legtöbb hajléktalan a Morvasziléziai régióban (3540), valamint Prágában (3250) él. A hajléktalan személyek többségét férfiak teszik ki. Az adatokból kiderült, hogy a hajléktalanok mintegy fele az utcán él, s csak időnként használja ki a menhelyek nyújtotta szálláslehetőségeket - ismertette az országos felmérés eredményeit prágai sajtótájékoztatóján Vladimír Dostálek, a tárca szóvivője.

A hajléktalanok mintegy fele rendszeresen használja a különféle menhelyek szolgáltatásait, elsősorban éjszakai szálláshelyként, illetve tisztálkodó helyként.

Az utcán élő személyek között a férfiak aránya mintegy 80 százalék. A különféle menhelyek szolgáltatásait igénybe vevők között 30 százalék nő, 32 százalék gyerek és 38 százalék férfi van.

A hajléktalanok általában a nagyobb, legalább 20 ezer lakosú városokban élnek, kisebb településeken nagyon kevesen vannak - olvasható a jelentésben. A legkevesebb hajléktalan a Dél-csehországi és a Libereci régióban él.