Nagy-Britannia emlőseinek több mint negyedét fenyegeti a kihalás

2019.10.14. 13:07

Nagy-Britannia emlőseinek több mint negyedét fenyegeti a kihalás

Nagy-Britannia emlőseinek több mint negyedét fenyegeti a kihalás egy új jelentés szerint.

A State of Nature című tanulmány mintegy 7000 faj adatait vizsgálta több mint 70 szervezet segítségével - írta a BBC.com.

A jelentés szerint minden ötödik növényfajt, a gombák és zuzmók 15 százalékát, a gerincesek 40 százalékát és a gerinctelenek 12 százalékát, az emlősfajok 26 százalékát fenyegeti a kihalás.
 

A kutatás szerint a "főbb fajok" 60 százalékának populációja csökkent 1970 óta. A vizsgált fajok egyedeinek átlagos száma 13 százalékkal csökkent. A vadvilág egyre gyorsabban változik, a kutatók arra jutottak, hogy a fajok több mint felének az egyedszáma vagy gyorsan csökkent, vagy növekedett az elmúlt 10 évben.
 

A kutatás eredményei szerint a faji sokszínűség csökkenésének egyik fő oka a mezőgazdaság egyre intenzívebbé válása. Miközben ezzel növekedett az élelmiszertermelés, "drámai hatással volt a farmvidékek vadvilágára". A növényvédő szerekkel kezelt termőterületek 53 százalékkal növekedtek 1990 és 2010 között.
 

A vadvilágbarát földművelés "segíthet lelassítani a populációk csökkenését, de nem elegendő a folyamat megállításához és visszafordításához" - áll a jelentésben, mely kiemeli a klímaváltozás jelenleg is tartó hatásait.

A brit nemzeti meteorológiai szolgálat (Met Office) szerint Nagy-Britannia 10 legmelegebb évét 2002 óta mérték.

A klímaváltozás "messzemenő változásokat idézett elő az ország vadvilágában, a fajok elterjedésében és ökológiájában, és ez folytatódni fog évtizedeken vagy akár évszázadokon át" - írják a tudósok.

A kutatás szerzői szerint Nagy-Britanniában számos faj, köztük madarak, pillangók, lepkefélék és szitakötők az elmúlt 4 évtizedben fokozatosan északra húzódtak, évtizedenként átlagosan 20 kilométerrel.

A melegedő tengerek változásokat idéztek elő a planktonok és a halak eloszlásában.

.