Drasztikusan csökken az oroszul tudók és tanulók száma

2019.11.28. 17:01

A Szovjetunió összeomlásától 2018-ig a felére csökkent az oroszul tanuló külföldiek száma.

A Szovjetunió összeomlásától 2018-ig a felére csökkent az oroszul tanuló külföldiek száma, és a nyelv iránti érdeklődés várhatóan tovább hanyatlik - közölte az RBK című gazdasági napilap csütörtökön a közoltatási és tudományügyi tárca Szociocentr intézetre hivatkozva

A Szociocentr felmérése szerint az oroszt, amely az elterjedtségét tekintve a tizedik helyen áll a világon a nyelvek sorrendjében, 27 országban használják. A kilencvenes évek elején még 74,6 millióan tanultak oroszul, a tavalyi évre számuk 38,2 millióra csökkent. A volt Szovjetunió határain kívül a visszaesés még drasztikusabb: a volt tagköztársaságok adatait leszámítva a Puskin nyelvének elsajátításán fáradozók aránya 20 millióról alig valamivel több mint egymillióra csökkent a világon.

Az oroszul tudók aránya ebben az időszakban Kelet-Európában és a Balkánon 38-ról 8 millióra csökkent. A volt szovjetköztársaságokban - Oroszországon kívül - a nyelvet beszélők száma 119,5 millióról 82,5 millióra csökkent, ugyanakkor az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon 1,2 millióról 4 millióra nőtt

Szakértők szerint az oroszul tudók száma 2025-ben 215 millió lesz, ami a világ 8 milliárdos lakosságának 2,7 százalékát jelenti majd.

Európában és Észak-Amerikában az oroszul tanulók számának stabil növekedése az Oroszországból és a néhai Szovjetunió többi volt köztársaságából kivándoroltak leszármazottjaira épül. 2014 és 2018 között nőtt a nyelv elsajátítására törekvők száma Üzbegisztánban és Tádzsikisztánban is.

.