Sztrájk - Közel egy hónapja sztrájkolnak az oktatási dolgozók Horvátországban

2019.11.19. 12:57

Tovább folytatják a közel egy hónapja tartó sztrájkot az oktatási dolgozók Horvátországban.

Határozatlan időre általános sztrájkba léptek az oktatási dolgozók Horvátországban, miután 27 napja úgynevezett gördülő sztrájkot tartottak, vagyis minden nap más megyékben sztrájkoltak - írta a helyi sajtó kedden.

A pedagógusok szakszervezetei bejelentették: az oktatási dolgozók mindaddig nem veszik fel a munkát, míg a kormány eleget nem tesz a követeléseiknek.
Branimir Mihalinec, a középiskolai dolgozók szakszervezetének elnöke szerint nagyon fontos, hogy erőteljes válaszokat adjanak a kormány fenyegetéseire. "Meg kell mutatnunk, hogy a végletekig tudunk harcolni a követeléseinkért és méltóságunkért" - mondta. A kabinet pénteken közölte: november 18-tól nem fizetik ki azokat a napokat a pedagógusoknak, amelyeken nem vették fel a munkát.

"Amennyiben továbbra is egységesek és eltökéltek leszünk, a kormány kénytelen lesz újra asztalhoz ülni velünk, és elfogadható ajánlatot tenni" - fogalmazott Mihalinec.

A sztrájk nyomására a kormány úgy döntött, három részletben hat százalékkal emeli jövőre a köztisztviselők és közalkalmazottak bérét. A pedagógus szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelik, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetése így is elmarad a közszféra más területein dolgozókétól.

A kormány megígérte, hogy 2020. június 30-ig felülvizsgálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriákat. Ha a rendelkezésre álló idő alatt ez mégsem sikerül, a pedagógus bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. A szakszervezetek azonban ezzel sem elégedettek.

Közölték, hogy a sztrájk mellett további tüntetéseket is szerveznek.

.