Hirdetés

Tíz ok is van, amiért szeretjük Bécset
Bécs © Filmspektakel

Tíz ok is van, amiért szeretjük Bécset

Eurocomm

2020.02.21. 19:07

A „legélhetőbb”, a „legokosabb” – csak néhány cím, amit az osztrák főváros rendre megkaparint a többiek elől. De vajon mitől lesz Bécs a világ legélhetőbb városa?

Hirdetés

1. Környezetbarát tömegközlekedés, ami behálózza a várost. Öt metró- és huszonnyolc villamosvonal, valamint százhuzonkilenc buszjárat és éjszakai buszok gondoskodnak fáradhatatlanul az utasok kényelméről, fenntartható módon.

2. Hegyi forrásvíz mindenkinek. Persze ehhez nem árt, ha a hegyek közelében van a fővárosunk, de ki is kell tudni használni az adottságokat. Bécsben ezer nyilvánosan hozzáférhető ivókútból kóstolhatjuk meg a hegyi patakok ízét.

3. Zöld, zöldebb, még zöldebb. Aligha találunk olyan fővárost, ahol több fa, park, vagy erdő lenne. A közterek több mint felét zöldterületek teszik ki és a városhoz tartozik a Lobau is, ami Európa utolsó érintetlen mocsaras területe.

4. Sportos. Nincs nehéz dolga annak, aki Bécsben sportolni akar, az osztrák ugyanis hagyományosan aktív nemzet. Legyen az hegyi túra vagy biciklizés a Bécsi erdőben, futás a Duna mentén vagy korcsolyázás a Jégálomban, itt mindenki megtalálja a kedvére valót.

5. Uborkafőváros. Bécsben virágzik a mezőgazdaság, nagyon sok a kert, a szőlő. Következésképp rengeteg a finom zöldség és gyümölcs, a jó bor, a magvak. Jó hír az uborka kedvelőinek: a főváros előkelő helyet foglal el az uborkatermesztésben, magasan megelőzve ezzel a többi osztrák tartományt.

6. Michelin-csillagos konyha. Habár elsőre valószínűleg a bécsi szelet és a Sacher torta jut eszünkbe, Bécs ennél sokkal többet kínál. A kulináris élvezetek szerelmesei rengeteg jobbnál jobb étterem és bár közül választhatnak.

7. Narancssárgába bújtatott hősök. Csak a tiszta város boldog város, ezért a bécsi köztisztaságiak, az MA 48 éjjel-nappal fáradhatatlanul dolgoznak a hulladék elszállításán. Olyannyira lelkesek, hogy megtett kilométereikből még a Hold-Föld távolság is kitelik.

8. Okos. Húsz egyetemén közel kétszázezer diák tanul, nagy részük külföldi. Ezzel Bécs a legnagyobb egyetemváros német nyelvterületen.

9. Nemzetközi. Központi elhelyezkedése miatt számtalan nemzetközi szervezet és cég választja központjának Bécset. Ez azt is jelenti, hogy rengeteg patinás hely közül válogathatunk, ha egy komolyabb konferenciát vagy találkozót szerveznénk.

10. Művészet, művészet mindenütt. Ha Bécs, akkor művészet. Száz múzeum, kétszázötven kortárs galéria, több mint tizenötezer koncert és számos fesztivál gondoskodik a szórakoztatásunkról. Mindenképp ajánlott megtekinteni a Klimt és Schiele kiállításokat, ha az osztrák fővárosban tartózkodunk.

.