Villámcsapás ölt meg négy hegyi gorillát

MTI

2020.02.09. 18:55

A világon alig több mint ezer hegyi gorilla él már csak.

Valószínűleg villámcsapás ölt meg négy ritka hegyi gorillát, köztük egy vemhes nőstényt és egy csecsemőt Ugandában - számolt be róla a BBC hírportálja egy állatvédő szervezetre hivatkozva.

A három felnőtt nőstény és a csecsemő hím tetemét az ugandai Mgahinga Nemzeti Park területén találták meg, súlyos sérüléseik villámcsapásról tanúskodtak.

A Virunga-hegység (Greater Virunga Transboundary Collaboration) állatvédő szervezete "a faj nagy veszteségének" nevezte a négy állat pusztulását.

A világon alig több mint ezer hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) él már csak, védett élőhelyeik Ugandában, Ruandában és a Kongói Deokratikus Köztársaságban találhatók.

A négy elpusztult állat egy 17 tagú csoporthoz tartozott, a szakértők Hirwa-családként említették őket. A csapat tavaly kelt át Ruandából Ugandába, a Mgahinga Nemzeti Parkban élnek. A rezervátum az országok közötti határt képező Virunga-hegységben terül el.

A Hirwa-család életben maradt 13 tagját megtalálták, egészségesek.

A tetemekből vett mintákat még vizsgálják, három héten belül állapíthatják meg, mi okozta az állatok pusztulását.

A keleti gorillák fajához tartozó hegyi gorillák alfaját 2018-ban levették a súlyosan veszélyeztetett fajok listájáról, mivel az orvvadászat elleni fellépés és más szigorú vadvédelmi intézkedések eredményesek voltak.

.