Ingatlanpiaci zuhanást várnak a britek is

MTI

2020.04.13. 20:04

Az idei év végéig átlagosan 13 százalékkal zuhanhatnak a nagy-britanniai lakóingatlan-árak.

Londoni pénzügyi elemzők szerint meredek árzuhanásra kell felkészülni a brit ingatlanpiacon az új koronavírus okozta gazdasági válság miatt.

Az egyik tekintélyes londoni elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn bemutatott tanulmányában kiemelte, hogy a brit háztartások zömében a legnagyobb egyedi kiadási tételt a lakhatási költségek jelentik, így a járvány okozta jövedelmi kiesések óriási mértékben alkalmasak ingatlanpiaci felfordulás előidézésére.
A CEBR elemzői felidézik, hogy a Cambridge-INET gazdaságkutató csoport friss modellszámításai szerint a brit munkavállalók fejenként átlagosan 35 százalékos jövedelemcsökkenéssel számolhatnak a következő négy hónapban.

A magánszektorbeli ingatlanbérlők 47 százaléka 35 év alatti, és a felmérések azt mutatják, hogy a 30-as, vagy ennél fiatalabb brit alkalmazotti korosztály más korcsoportoknál sokkal nagyobb eséllyel vesztette el máris munkahelyét, vagy rövidített munkaidőben dolgozik.

Mivel Angliában, a legnagyobb brit ingatlanpiaci térségben a lakóingatlan-bérlők jövedelmüknek több mint a harmadát költik lakásbérletre, a jövedelmek átmeneti visszaesése is fizetésképtelenséget okozhat és ez felgyorsíthatja az egyébként is készülődő ingatlanpiaci krach bekövetkeztét - olvasható a CEBR hétfői tanulmányában.

A ház londoni elemzőinek előrejelzése szerint ebben a környezetben az idei év végéig átlagosan 13 százalékkal zuhannak a nagy-britanniai lakóingatlan-árak, elsősorban az ingatlanpiaci forgalom hiánya, az erős bizonytalanság és a jövedelmek esése miatt.

Hétfői elemzésében a CEBR megerősítette a brit gazdaság általános állapotáról összeállított, részleteiben már ismertetett külön helyzetértékelésének megállapításait, közölve: modellszámításai szerint a Covid-19 járvány terjedésének megfékezését célzó korlátozó intézkedések jelenlegi formájukban 31,3 százalékkal csökkentik a brit gazdaság bruttó termelési értékét.

A ház szerint ez azt jelenti, hogy a brit gazdaságot naponta 2,436 milliárd font (990 milliárd forint) veszteség éri meg nem termelt bruttó hozzáadottérték-tartalom formájában.

Más nagy londoni házak szerint a brit gazdaság egy évszázada nem tapasztalt mélységű recesszió előtt áll.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont új, 12 oldalas tanulmányában közölte: modellszámításai szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben 5 százalékkal csökkent, és ha a korlátozó intézkedések érvényben maradnak, időtartamuktól függően a második negyedévben 15-25 százalék közötti mértékben zuhanhat a GDP-érték negyedéves összevetésben.

A NIESR kiemelte, hogy az eddigi legnagyobb negyedéves visszaesést 1921 második három hónapjában mérték a brit gazdaságban: akkor 12,3 százalékkal zuhant a hazai össztermék az előző negyedévi szinthez képest, részben a szénbányászok akkori sztrájkja miatt.

A NIESR elemzői szerint ugyanakkor a történelmi visszatekintés derűlátásra is okot adhat, mivel 1921 harmadik negyedében 13,7 százalékkal emelkedett negyedéves összehasonlításban a brit GDP-érték; ez a modern brit gazdaságtörténet eddigi legnagyobb negyedéves növekedése.

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics közölte: számításai arra vallanak, hogy a brit GDP-érték 15 százalékkal esik az idei év második negyedében.

A ház hangsúlyozta, hogy ez súlyosabb GDP-összeomlás lenne annál, mint amelyet a brit gazdaság az 1930-as évek depressziója idején átélt.

.