Második hullám? - Vesztegzár és járattörlések Pekingben

MTI

2020.06.17. 08:41

Az utasszállító repülőgépek csaknem 70 százalékát törölték.

Több mint ezer járatot töröltek Peking két nemzetközi repülőterén a koronavírus okozta megbetegedések növekvő száma miatt - számolt be a China Daily című kínai pártlap szerdán.

Helyi idő szerint szerda reggel 9 óráig Peking két nemzetközi repülőtere 1255 járatot, vagyis a menetrend szerint közlekedő utasszállító repülőgépek csaknem 70 százalékát törölte a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Az Air China és a China Southern Airlines is kedd este közölte: a kínai légitársaságok a repülőjegyek teljes árát visszatérítik azoknak, akik Pekingbe vagy Pekingből utaztak volna. A nemzeti vasúttársaság szintén felajánlotta, hogy visszaváltja a Pekingbe vagy Pekingből közlekedő vonatokra váltott jegyeket mindazoknak, akik keddig foglaltak menetjegyet.

A helyi egészségügyi bizottság szerdán azt közölte, hogy a kínai fővárosban 31 újabb embert diagnosztizáltak Covid-19-cel, és még hat, tünetmentes fertőzöttet azonosítottak kedden. A múlt hét óta regisztrált új megbetegedések száma ezzel 137-re emelkedett.

Pekingben kedd estig 29 lakónegyedet helyeztek vesztegzár alá, négy kerületben rendeltek el készültséget, 276 élelmiszerpiacot fertőtlenítettek, és 11 földalatti vagy félszuterén piacot zártak be a Global Times kínai lap információi szerint. A lap arról is beszámolt, hogy a kínai fővárosban 72 óra alatt több mint 200 ezer, a járványgócként azonosított nagybani piaccal kapcsolatba került embert teszteltek és több mint 33 ezer vendéglátóhelyet fertőtlenítettek. A pekingi piacfelügyeleti hivatal pedig közölte: a tervek szerint szerdáig végeznek a város egészében a piacok és éttermek fertőtlenítésével.

A kínai fővárosban a járvány miatti készültségi fokozatot 3-asról 2-es szintre emelték kedden. Ennek értelmében a nagyobb létszám befogadására alkalmas helyeknek, egyebek mellett könyvtáraknak, múzeumoknak, kiállítótermeknek és parkoknak kapacitásuk 30 százalékára kell csökkenteniük látogatóik számát. Szerdától ismét felfüggesztették a tanítást minden oktatási intézményben. Pekinget pedig csak olyanok hagyhatják el, akik rendelkeznek hét napnál nem régebbi, negatív vírusteszt-eredménnyel.

.