Elhalasztották a románok a luxusnyugdíjak progresszív megadóztatását

MTI

2020.07.14. 15:52

Az önkormányzati választások utáni időpontra.

Az önkormányzati választások utáni időpontra, szeptember 30-ra halasztotta keddi ülésén a román alkotmánybíróság a különleges törvényekkel bevezetett nyugdíjak progresszív megadóztatásáról szóló törvény alkotmányossági kontrollját.

A parlament által júniusban megszavazott jogszabály 85 százalékos adót vetne ki a katonák, rendőrök, titkosszolgálati ügynökök, bírák, ügyészek, pilóták, diplomaták, pénzügyőrök és törvényhozók - nem járulékbefizetés alapján, hanem az illető ágazat részére hozott külön jogszabályok által meghatározott - nyugdíjának havi 7000 lejt (félmillió forint) meghaladó részére.

A havi 2000 lejnél nagyobb nyugdíjak 2000 lej feletti (7000 lejig terjedő) részét 10 százalékkal akarták megadóztatni.

A sajtó által luxusnyugdíjakként emlegetett kiemelt járandóságok progresszív megadóztatása ellen az ombudsman és a legfelsőbb bíróság emelt óvást.

Szerintük a törvény a jövedelemadóval terhelt különnyugdíjakra vet ki újabb adót, a kettős adóztatás pedig sértené a diszkrimináció tilalmát. Az ily módon 95 százalékot is elérő adóteher gyakorlatilag az érintettek nyugdíjának "leplezett kisajátítását" jelentené, és sértené a méltányos közteherviselés alkotmányos elvét.

Az alkotmánybíróság májusban már megakadályozta a különnyugdíjak teljes eltörléséről januárban elfogadott törvény hatályba lépését. A parlament ezért úgy akarta megkerülni a szerzett jogok eltörlését tiltó alkotmányos elvet, hogy nem megszüntetni próbálja, hanem - a 85 százalékos adóval - visszaküldené a költségvetésbe az "arcátlanul magas" nyugdíjak 7000 lejt meghaladó részét.

Az átlagos nyugdíjak többszörösére rugó luxusnyugdíjak ügye a helyhatósági és parlamenti választások közeledtével vált ismét központi témává Romániában: a pártok egymásra licitálva próbáltak politikai hasznot húzni abból, hogy az emberek többsége által méltánytalannak tartott extra juttatások eltörlését szorgalmazták, illetve egymást vádolták a kiváltságosok védelmével.

Romániában szeptember 27-re tűzték ki a koronavírus-járvány miatt júniusról elhalasztott önkormányzati választásokat.

Médiaértesülések szerint az alkotmánybíróság, amely eddig már két ízben meggátolta a bírák és ügyészek járandóságának lefaragását, kedden azért halasztotta el a határozathozatalt a luxusnyugdíjakat megadóztató törvény ügyében, mert nem kapta meg a jogszabály által érintett többi szakma képviselőinek állásfoglalását.

.