Milliókat keresnek vállalkozásaikkal a cseh parlamenti képviselők és szenátorok

MTI

2020.07.02. 21:27

A csehországi átlagkereset a tavalyi év végén 33 ezer koronát (445 500 forint) tett ki.

Több millió koronás bevételhez jutott tavaly vállalkozásaiból számos cseh parlamenti képviselő, szenátor és kormánytag - derült ki azokból a vagyonbevallásokból, amelyeket a vezető politikusoknak június 30-ig kellett leadniuk. A vagyonbevallások, ahová az értékesebb ajándékokat is be kell írni, nyilvánosak és rendszeresen ismereti őket a cseh sajtó.

Andrej Babis miniszterelnök tavalyi "mellékjövedelme" mintegy 215 millió koronát (2 miliárd 902,5 millió forint) tett ki. Ennek legnagyobb részét, 90,1 millió koronát (1 milliárd 216,35 millió forint), az Agrofert holding nyereségéből származó jutalék teszi ki. A holdingot a hatályos összeférhetetlenségi törvény szerint Babis néhány éve speciális vagyonalapba helyezte ugyan, de a nyereség nagy része az ő számláján landol. Babist összeférhetetlenséggel gyanúsítják, s az ügyben az Európai Bizottság is vizsgálódik, miután az Agrofert támogatásokat vesz fel az európai alapokból is. A multimilliárdos Babis, Csehország második leggazdagabb emberének folyószámláján a tavalyi év végén 161,3 millió korona (2 milliárd 177, 55 millió forint) volt, az egy évvel korábbi összeg duplája.

Ivo Valenta szenátor mellékese mellett a kormányfő bevételei azonban csak aprópénznek tűnnek. A csehországi hazárdjátékok koronázatlan királya tavalyi bevételként 2,027 milliárd koronát (27,36 milliárd forint) ismert be. Valenta 15 vállalkozásban társtulajdonos vagy igazgatósági tag.

Jan Hamácek kormányfőhelyettesnek és belügyminiszternek viszont a vagyonbevallás szerint semmiféle mellékbevételei nem voltak, bár összesen négy kölcsönt kell törlesztenie 2,5 millió korona (33,75 millió forint) értékben.

Petr Fiala képviselőházi alelnök, a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Demokratikus Párt elnöke 810 ezres (10,9 millió forint) jövedelmet vallott be. Ezt a pénzt Fiala a brünni Masaryk Egyetemen tartott előadásaiért kapta.

Tomio Okamura, az ellenzéki Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) elnöke elsősorban idegenforgalmi vállalkozásaival 6,2 millió koronát (83,7 millió forint) keresett.

A gazdag képviselők közé tartozik Karel Schwarzenberg volt külügyminiszter is, aki tavalyi mellékjövedelemként 40 millió koronát (540 millió forint) mutatott ki.

Néhány képviselőnek és szenátornak azonban inkább adóssága, semmint mellékkeresete van. Ezen a téren Marcela Melková kormánypárti (ANO) képviselőé a rekord, aki összesen 9 millió koronás (121,5 millió forint) kölcsönt törleszt. Melková azt mondta, hogy a kölcsönök válásának következményei. Valamivel alacsonyabb, 8,5 milliós (114,75 millió forint) kölcsöne van Jan Horník ellenzéki (STAN) képviselőnek is.

A cseh kormányfő és a parlament két házelnökének a fizetése 243 ezer 800 korona (3,36 millió forint), amihez különféle kiegészítések járulnak több tízezer korona nagyságban. A képviselők és szenátorok havi díja 90 800 korona (1, 226 millió forint). A kormányfőhelyettesek 209 ezer koronát (2,82 millió forint), a parlamenti alelnökök pedig 173 ezer koronát (2,33 millió forint) kapnak havonta. Ezeknél is vannak pluszpénzek különféle célokra.

A csehországi átlagkereset a tavalyi év végén 33 ezer koronát (445 500 forint) tett ki.

.