Aki nem olttatja be magát, nem kapna állami támogatást Horvátországban

MTI

2021.07.02. 19:02

A horvát kormány a továbbiakban oltási igazoláshoz kötné a koronavírus járvány-okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat a vállalkozók számára.

A horvát kormány a továbbiakban oltási igazoláshoz kötné a koronavírus járvány-okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat a vállalkozók számára - közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Az erről szóló tárgyalásokat a jövő héten kezdik meg az illetékes minisztériumok a szakszervezetekkel - tette hozzá.

Vili Beros egészségügyi miniszter szerint a szolidaritásnak kölcsönösnek kell lennie.

Kiemelte: a kormány nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megmentse a munkahelyeket, és megőrizze a vállalatok likviditását.

"Elvárjuk, hogy azok, akik részesültek a támogatásokban, nem azt mondom, hogy viszonozzák a szívességet, de legalább járuljanak hozzá ahhoz a kollektív erőfeszítéshez, amely a válságból való kilábalást szolgálja" - húzta alá.

A válság elején nem volt válasz a járványra, de most van, ez pedig az oltás - mondta.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kormány "ötletét".  A független horvát szakszervezetek egyesülete (SSSH) közleményében azt írta: "addig, amíg az oltakozás önkéntes, megakadályozni a juttatásokat azon munkavállalók számára, akik nincsenek beoltva, cinikus tett és a felelőség áthárítása, valamint táptalaja a diszkriminációnak".

A válságstáb további enyhítésekről is döntött: azok számára, akik olyan rendezvényeken vesznek részt, amelyek digitális uniós COVID-igazoláshoz kötöttek, senkinek nem kell maszkot viselnie.

Az elmúlt 24 órában 92 új fertőzöttet azonosítottak az országban, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében három új beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8212-re emelkedett. Kórházban jelenleg 139 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 494 731-en kaptak védőoltást, közülük 1 106 659-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32,5 százaléka.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 25 új fertőzöttet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 64-en vannak kórházban, 16-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 817 398-an kaptak, közülük 683 921-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 39 százaléka.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter pénteken ismét oltakozásra buzdított. Mint mondta, a jó járványügyi adatok hamis biztonságérzetet adnak.

" A delta variáns a közvetlen közelünkben van, nehéz helyzettel kell szembenéznie Portugáliának és Nagy Britanniának" - mondta, hozzátéve: az egyetlen módja annak, hogy őszre kinyissanak az iskolák és az olyan ágazatok, mint a turizmus és a vendéglátás tovább működjön, ha mindenki beoltatja magát.

.