Brit királyi család - Dédunokája született II. Erzsébetnek

MTI

2021.09.20. 19:01

A gyermek 6 font és 2 uncia, vagyis 2780 gramm súllyal jött a világra.

Leánygyermeknek adott életet Beatrix hercegnő, II. Erzsébet királynő 33 esztendős unokája. A Buckingham-palota hétfő délutáni bejelentése szerint a kislány szombat éjjel született a londoni Chelsea and Westminster kórházban.

A brit királyi család londoni rezidenciájának tájékoztatása szerint a gyermek 6 font és 2 uncia, vagyis 2780 gramm súllyal jött a világra, az édesanya és az újszülött egyaránt jól van.

Beatrix hercegnő első gyermeke a 95 esztendős II. Erzsébet királynő tizenkettedik dédunokája, egyben a második, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én, életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jött a világra.

Beatrix hercegnőt - András yorki herceg, a brit uralkodó harmadik gyermeke és volt felesége, Sarah Ferguson elsőszülött leányát - 2019 szeptemberében jegyezte el Edoardo Mapelli Mozzi 39 éves olasz ingatlanmágnás, akinek egy korábbi kapcsolatából már van egy kisfia.

Az esküvőt eredetileg tavaly májusra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt új időpont nyilvános kijelölése nélkül elhalasztották.

Beatrix és Mozzi végül tavaly július 17-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő windsori királyi rezidencián, szűk családi körben és szinte titokban, hiszen a ceremóniát az udvar előre nem jelentette be.

Fülöp herceg még jelen volt Beatrix tavaly nyári esküvőjén, de ez volt az utolsó olyan nagy jelentőségű esemény a királyi családban, amelyen rész tudott venni.    

Beatrix hercegnő jelenleg a tizedik, újszülött kislánya a tizenegyedik a brit trónutódlási sorban.

Hercegnőként és az uralkodó unokájaként Beatrix is jogosult a "királyi fenség" megszólításra, de a királyi család hivatalos mindennapi tevékenységében nem vesz részt, polgári állása van: Beatrice York néven az Afiniti nevű, New York-i székhelyű szoftvertechnológiai vállalat alelnöki tisztségét tölti be.

Beatrix húga, Eugénia hercegnő 2018 októberében ment férjhez a szintén polgári származású 33 éves Jack Brooksbankhez. Első gyermekük, August Philip Hawke Brooksbank február 9-én született.

Másfél hónappal később Zara Tindall, II. Erzsébet királynő legidősebb leányunokája - az uralkodó egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a lánya - egészséges fiúgyermeknek adott életet.

Júniusban Harry hercegnek - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiának - és Meghan hercegnőnek leánya született. A kislány, aki a Lilibet Diana Mountbatten-Windsor nevet kapta, az Amerikában élő házaspár második gyermeke.

A brit uralkodó így négy új dédunokának örvendhet az idén.

.