Újabb sztár bocsátja árverésre híres fellépéseit NTF-formátumban

MTI

2021.11.29. 17:49

Az NFT-k értékesítése idén ugrásszerűen megnőtt, amit gyakran új aranylázként jellemeznek.

A londoni Királyi Balett sztárja, Natalja Oszipova NFT-formátumban, azaz nem helyettesíthető tokenként bocsátja árverésre híres fellépéseit.

Az NFT (non-fungible token, nem helyettesíthető token) olyan technológia, amely lehetővé teszi digitális állományok egyedivé tételét, adásvételét és birtoklását. Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális "pecsétje", amely eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

A világ legnagyobb táncosai közé tartozó Oszipova a moszkvai Bolsoj Színházban és a londoni Királyi Balettben tartott előadásaiból készíttetett nem helyettesíthető tokeneket, amelyekre hamarosan licitálni lehet - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

Mint a művésznő elmondta, az NFT-k előretörése tavaly óta felrázta a művészvilágot, és őt is ráébresztette arra, hogy ezt a lehetőséget a balettben is ki lehet használni.

A Giselle két részletét és a kortárs Left Behind című duettet, amelyet vőlegényével, Jason Kittelbergerrel adott elő, a Bonhams aukciósház árverezi el december 10-én.

Oszipova felidézte, hogy az NFT létrehozása a pandémia miatti lezárások alatt jutott eszébe, amikor nem lehetett fellépni. Olyan digitális platformot keresett, amely lehetővé teszi, hogy eljusson a közönséghez.

A táncosnő arról is beszélt, hogy vőlegényével szeretnének saját társulatot alapítani, és az ehhez szükséges pénzügyi alapot az NFT-k eladásával akarják előteremteni.

Az NFT-k értékesítése idén ugrásszerűen megnőtt, amit gyakran új aranylázként jellemeznek. A digitális művész Mike Winkelmann, ismertebb nevén Beeple márciusban történelmet írt azzal, hogy egy NFT-t 69,4 millió dollárért adott el. Ugyanebben a hónapban a zenész Grimes mintegy 6 millió dollárért adott el egy NFT-kollekciót.     

Oszipova 18 éves korától volt a Bolsoj szólótáncosa. A brit Királyi Ballethez 2013-ban csatlakozott első táncosként.

.