Cézanne rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás a New Yorkban

MTI

2021.03.02. 14:47

A New York-i közönség június 5. és szeptember 25. között láthatja.

Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA).

A francia impresszionista festő 200 ritkán látott munkáját a Cézanne Drawing című tárlaton láthatja a New York-i közönség június 5. és szeptember 25. között a múzeumban.

A MoMA honlapja szerint a kiállítás a mester kevésbé ismert rajzait és akvarelljeit mutatja be. Mint írják, Cézanne-ra festőként emlékezünk, de modern látásmódját tükröző legeredetibb munkáit papírra készítette el, ceruzával vagy vízfestékkel.

Cézanne nap mint nap rajzolt, külön papírívek vagy vázlatfüzetei őrzik ezeket a munkáit.  

Gyakran rajzolt olyan modelleket, amelyek kéznél voltak, beleértve a konyhaasztalán található tárgyakat,  valamint az otthonát díszítő órákat és lámpákat; de feleségét és fiát is lerajzolta. Kirándulásait is megörökítette, és saját képzeletével egészítette ki. A papíron dolgozta ki azokat a jellegzetes motívumokat, amelyek festészetében is megjelentek, az élő csendéletekben, tájképekben.

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk" - írta a művész, és hitt abban, hogy a rendszeres rajzolás révén tanulta meg "jól látni" a dolgokat.

.