Gyűlölet-bűncselekmény lesz a lincselés az Egyesült Államokban

MTI

2022.03.10. 15:02

Az elmúlt évszázadban több mint 200 alkalommal próbálkozott ezzel az Egyesült Államok törvényhozása, sikertelenül.

Az amerikai kongresszus jóváhagyta, majd tovább küldte aláírásra Joe Biden amerikai elnöknek azt a jogszabályt, amely az Egyesült Államokban először szövetségi gyűlölet-bűncselekménnyé nyilvánítja a lincselést - számolt be kedden az amerikai sajtó.

Az úgynevezett Emmett Till Lincselésellenes Törvény néven jegyzett jogszabály elfogadásával az elmúlt évszázadban több mint 200 alkalommal próbálkozott az Egyesült Államok törvényhozása. A jogszabály nevét arról az afroamerikai tinédzserről kapta, akit 1955-ben Mississippi államban meglincseltek, azzal vádolva őt, hogy megsértett egy fehér asszonyt.

"200 sikertelen kísérlet után a Kongresszusnak végre sikerül megtennie egy régóta esedékes lépést az Emmett Till lincselésellenes törvény elfogadásával" - jelentette ki Chuck Schumer, a szenátusi demokraták frakcióvezetője. "Ez fontos lépés, de az a tény, hogy ilyen hosszú időt vett igénybe, folt Amerikán" - írta később a Twitteren Schumer.

A törvény szerint maximális büntetési tételként 30 évig tartó börtönbüntetést szabhatnak ki a lincselés elkövetőjére abban az esetben, ha a bűncselekményt az áldozat hovatartozása, vélt vagy valós faji, vallási csoporthoz tartozása, vagy szexuális orientációja miatt követte el.

A jogszabálynak köszönhetően a jövőben lincselés ügyében indíthatnak nyomozást azon gyűlölet-bűncselekmények esetében, amelyek halált, vagy súlyos testi sértést okoznak - jelentette be Bobby Rush, Illinois állam demokrata párti képviselője.

Rush szerint a lincselés elleni törvény elfogadása "világos és nyomatékos üzenetet küld", hogy az amerikai nemzet többé nem hagyja figyelmen kívül "történelmének e szégyenletes fejezetét", és hogy "az Egyesült Államok szövetségi kormánya teljes erejével szembeszáll azokkal, akik elkövetik e szörnyű tetteket".

A képviselőház 2020-ban már jóváhagyott hasonló jogszabályt, de azt a szenátus akkor nem szavazta meg. A jelenlegi jogszabályt a múlt héten az alsóház nagy többséggel jóváhagyta, a szenátus pedig hétfőn szintén egyhangúlag elfogadta a törvényjavaslatot.

.