Keménykednek a hollandok a kínaiakkal

MTI

2023.03.09. 14:09

A kormány további korlátozásokat vezet be a Kínába irányuló mikrochipexportra.

A holland kormány korlátozásokat vezet be a félvezetőgyártás legspecifikusabb technológiáira vonatkozóan, a döntés közvetlenül érinti a holland ASML technológiai óriásvállalat azon jogát, hogy külön kiviteli engedély nélkül exportáljon termékeket Kínába - írta az NlTimes hírportál csütörtökön.

Az ASML a chipgyártásban használt fotolitográfiás gyártástechnológia egyik fejlesztője és a többi között a Samsung és az Intel egyik fontos beszállítója. Az exportkorlátozás kizárólag az ASML mikrocsipekre finom részleteket nyomtató mély ultraibolya (DUV) litográfiai rendszereinek értékesítést érinti, így a vállalat nem tart negatív pénzügyi következményektől.

Liesje Schreinemacher külkereskedelemért felelős miniszter a holland parlamentnek írott feljegyzésében hangsúlyozta, hogy az exportkorlátozás célja "annak megakadályozása, hogy a holland áruk hozzájáruljanak a nemkívánatos végfelhasználáshoz, például katonai bevetéshez vagy tömegpusztító fegyvereknél történő alkalmazásukhoz, továbbá meg kívánja előzni a nemkívánatos hosszú távú stratégiai függőségeket, valamint fenntartani a holland technológia vezető szerepét a mikrochipgyártásban". Hozzátette, hogy az exportengedélyek iránti kérelmeket "eseti alapon, e három elv alapján" vizsgálják majd felül. Schreinemacher szerint a korlátozásokra a "technológiai fejlődés és a geopolitikai kontextus" miatt volt szükség.

Bár az ASML-t név szerint nem említette a levél, Schreinemacher külön kiemelte a DUV-technológiák védelmének szükségességét. "Ezek a technológiák, egyes máshol előállított, fejlett technológiákkal kombinálva, létfontosságú szerepet játszanak a fejlett félvezetők gyártásában" - írta..

Különösen az Egyesült Államok szorgalmazta, hogy Hollandia jelentősen korlátozza a chiptechnológia Kínába irányuló exportját. Sajtóértesülések szerint az amerikai kormány már januárban megállapodást kötött erről Japánnal és Hollandiával.  A holland kormány már korábban, 2020-ben is korlátozta egyes műszaki termékek exportját Kínába.

.