Nagyon készülnek a brit kereskedők a koronázási hétvégére

MTI

2023.05.04. 21:05

Másfél milliárd font pluszbevételben reménykednek.

Csaknem másfél milliárd font pluszbevételben reménykedik a brit kiskereskedelem III. Károly király koronázási hétvégéjén.

Károlyt, aki édesanyja, II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi halála óta az Egyesült Királyság és további tizennégy nemzetközösségi ország uralkodója, szombaton koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.  

A Kiskereskedelmi Kutatóközpont (Centre for Retail Research, CRR) nevű londoni elemzőműhely csütörtökön ismertetett számításai szerint az országszerte hatalmas rendezvényekkel, koncertekkel, utcabálokkal kísért háromnapos hosszú koronázási hétvégén a britek és a turisták százezrei 1,416 milliárd fontot (több mint 600 milliárd forintot) költenek majd ételre, italra, ajándék- és emléktárgyakra, valamint az éttermekben és a pubokban elfogyasztott ünnepi fogásokra.

A CRR előrejelzése szerint a teljes összegből 245,91 millió fontot fordítanak az ünneplő milliók ajándékokra és emléktárgyakra, 846,84 millió fontot hagynak a vendéglátóhelyeken, a kifejezetten erre az eseményre érkező külföldi turisták pótlólagos költekezése pedig 322,93 millió font pluszbevételt jelent majd.

Az elemzőintézet várakozása szerint a koronázási ceremóniára negyedmillió külföldi turista utazik Nagy-Britanniába.

A CRR azt valószínűsíti saját számításai alapján, hogy pezsgőre, habzó- és asztali borokra, sörre és töményebb szeszekre 56,55 millió fontot (24 milliárd forintot) költ az ünneplő tömeg a koronázási hétvégén.

A ház szerint a több mint 1,4 milliárd fontra becsült teljes bevételi többlet legalább hétszeresen haladja meg a nagyszabású koronázási ceremónia költségeit.

A hosszú koronázási hétvége harmadik napjára, május 8-ra, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, emellett pénteken, szombaton és vasárnap a törvényben előírt 23 óra helyett kivételes engedéllyel másnap hajnali 1 óráig tarthatnak nyitva a pubok, a bárok, a klubok és egyéb olyan vendéglátóhelyek, amelyeknek önálló italmérési engedélyük van.

A koronázási rendezvények központi elemei közé tartozik a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat is, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.

Mindezt szinte példátlan biztonsági készültség kíséri.

A Scotland Yard ismertetése szerint a koronázási hétvégén összesen csaknem 30 ezer, a koronázás napján több mint 11 500 rendőr lesz szolgálatban.

A londoni rendőrség közölte: London belvárosában arcfelismerő technológiát is alkalmazni kíván, és a figyelőlista olyanokra összpontosít, akiknek jelenléte a koronázás napján "aggályokat vetne fel a lakosság védelme szempontjából".

Közöttük vannak mindazok, akik ellen körözés vagy elfogatási parancs van érvényben.

A Scotland Yard "toleranciaküszöbe alacsony lesz bármiféle rendzavarással szemben" - fogalmaz a rendőrségi közlemény.

.